Hirdetés

Bíróság elé állhat Gerard Depardieu, akit azzal vádolnak, hogy két alkalommal is megerőszakolt egy színésznőt

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

A párizsi ügyészek csütörtökön azt kérték, hogy a filmlegenda Gerard Depardieu-t állítsák bíróság elé egy színésztársa állítólagos megerőszakolása miatt. Októberben Depardieu biztosan bíróság elé áll egy másik nemierőszak-ügyben.

A 75 éves Depardieu ellen 2020 óta folyik nyomozás, miután Charlotte Arnould színésznő azt állította, hogy 2018-ban két alkalommal is megerőszakolta és bántalmazta őt Depardieu párizsi otthonában. Bár a vizsgálatot eredetileg 2019-ben megszüntették, Arnould a következő évben sikeresen szorgalmazta annak újraindítását, és Depardieu ellen 2020 decemberében vádat emeltek. A nemi erőszakkal és szexuális zaklatással kapcsolatos állítások kivizsgálását követően most egy vizsgálóbírónak kell döntenie arról, hogy bíróság elé áll-e a színész.

A Depardieu-t képviselő ügyvéd eddig nem reagált az AFP megkeresésére.

Arnould ügyvédje, Carine Durrieu-Diebolt azt mondta, hogy a lépés „egy hosszú nyomozás eredménye, amelynek során sikerült olyan bizonyítékokat gyűjteni, amelyek alátámasztják ügyfelem szavait”. Durrieu-Diebolt hozzátette, hogy ez „hatalmas, reményteli előrelépés” a most 28 éves Arnould számára. Maga Arnould az X-en azt írta, hogy „rendkívül megkönnyebbült és meghatódott” a hír hallatán, hogy tárgyalást kértek. „Ez reményt ad nekem a továbbiakra nézve” – írta, bár hozzátette, hogy „rendkívül óvatos” a bírói döntés előtt - tette hozzá.

Macron is megszólalt

Hivatkozás másolása

Depardieu, aki évtizedek óta a francia filmművészet ikonja, az elmúlt években nemi erőszakkal és szexuális zaklatással kapcsolatos vádak sorával volt kénytelen szembenézni. Mi is beszámoltunk reagálásáról a legutóbbi, vele szembeni váddal kapcsolatban. „Soha, de soha nem bántalmaztam nőt” - írta a Le Figaro című konzervatív napilapban tavaly októberben megjelent levelében Arnould vádjaira utalva. „Egy nő eljött hozzám... önszántából jött fel a hálószobámba. Ma azt állítja, hogy megerőszakolták” - írta Depardieu. „Soha nem volt közöttünk kényszer, erőszak vagy tiltakozás” - tette hozzá. Egy másik ügyben idén év elején őrizetbe is vették a színészt.

Emmanuel Macron elnök decemberben váratlanul beleszólt a vitába, mondván, hogy Depardieu ellen „hajtóvadászat” indult, és az ártatlanság vélelme őt is megilleti. Egy májusi interjúban igyekezett enyhíteni álláspontját, mondván, hogy nem akar engedékenységet Depardieu-vel szemben, de ragaszkodott ahhoz, hogy „elveink” - köztük az ártatlanság vélelme - „lehetővé teszik az igazságszolgáltatás számára, hogy októberben döntést hozzon”.

Nem ez az egyetlen hasonló vád Depardieu-vel szemben

Hivatkozás másolása

A színésznek októberben biztosan bíróság elé kell állnia, mert azzal vádolják, hogy szexuálisan bántalmazott két különböző nőt egy 2021-es filmforgatás során. 

Januárban egy korábbi produkciós asszisztens tett büntetőfeljelentést Depardieu ellen egy 2014-es forgatás során elkövetett állítólagos szexuális bántalmazás miatt. Ezt a nyomozást lezárták, mivel az állítólagos bűncselekmény már elévült. Szintén elévülés miatt lezárták a nyomozást abban az ügyben, amely Helene Darras feljelentése nyomán indult el egy állítólagos 2007-es szexuális támadás miatt.

Szexuális bűncselekményekkel fertőzött a francia filmipar?

Hivatkozás másolása

A 2010-es évek vége és a világméretű #metoo mozgalom megjelenése óta a francia filmiparban is sorra jelentek meg a hatalmi visszaéléssel, szexuális zaklatással és erőszakkal kapcsolatos vádak.

A múlt hónapban az ismert filmrendezőt, a 77 éves Benoit Jacquot-t azzal vádolták meg, hogy megerőszakolta a 34 éves Julia Roy és a 41 éves Isild Le Besco színésznőt. A vádak azután merültek fel, hogy az 52 éves színésznő, Judith Godreche azzal vádolta Jacquot-t, hogy megerőszakolta őt az 1980-as években, a Godreche 14 éves korában kezdődött, több évig tartó kapcsolatuk során. Az ügyészek nem emeltek vádat Jacquot ellen Godreche ügyében, mivel a színésznő állításaiban foglaltak már elévültek, ám Roy és Le Besco megerőszakolásának vádjával idén júliusban eljárás indult ellene. 

Egy másik rendezőt, a 80 éves Jacques Doillont egészségügyi okokból felmentették az eljárás alól, miután Godreche azzal vádolta, hogy tizenéves korában, a 15 éves lány című film forgatásán szexuálisan zaklatta és bántalmazta őt. Július elején mindkét rendezőt őrizetbe vették, Jacquot-t 25000 euró óvadék ellenében helyezték szabadlábra, míg Doillon-t vádemelés nélkül engedték el.

Idén júniusban Dominique Boutonnat, a francia Nemzeti Filmközpont (CNC) vezetője három év börtönbüntetést kapott, amiért 2020-ban szexuálisan zaklatta saját keresztfiát. Boutonnat -- aki valószínűleg csak egy évet fog letölteni házi őrizetben -- azonnal lemondott az ország legfőbb filmes intézményének vezetéséről, amelynek feladatai közé tartozik az iparágban a szexuális erőszak visszaszorítását célzó intézkedések felügyelete. A CNC-n keresztül állami támogatásra pályázó filmek számára kötelezővé vált a visszaélés elleni képzés.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés