Hirdetés

Sokkoló fordulat Gálvölgyi-ügyben: többen is hibázhattak a Mentőszolgálatnál

Garai Kitti portré Garai Kitti

Gálvölgyi János a múlt héten került kórházba, az intenzív osztályon ápolják. A színész ügye hatalmas botrányt keltett, ugyanis kiderült, hogy hiába várta a mentők érkezését, azok 50 perc alatt sem tudtak elindulni érte. Az Országos Mentőszolgálat vizsgálatot indított, és a rendőrség is nyomozni kezdett az ügyben.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője nemrég megszólalt az ügyben. Közölte, hogy a belső vizsgálat szerint hibásan mérlegelt a mentésirányító a segélyhívás fogadásakor. Hozzátette, minden részletre kiterjedő vizsgálatot folytattak. Elemezték a telefonbeszélgetések hanganyagait, a számítógépes rendszerekben rögzített egyéb adatokat, a szabad mentőkapacitást, és meghallgatták az érintett mentődolgozókat is. Megállapították, hogy a segélythívást fogadó mentésirányító rosszul döntött, amikor nem az életveszélyes kategóriába sorolta az esetet. 

"Úgynevezett továbbcsorgó hívás volt. Ez ugye, azt jelenti, hogy befut az irányítóközpontba egy hívás. Mivel ott nincs szabad kapacitás kezelni ezt a hívást, tovább csorog egy másik irányítóközpontba. Ez történt valószínűleg ebben az esetben is" – nyilatkozta Lengyel Tibor, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének alelnöke.

A MOMSZ információi szerint négy, a mentésirányításon dolgozó személy is érintett lehet az ügyben. A szakszervezető vezető szerint az a probléma, hogy nincs elegendő kapacitása a mentősöknek, mert kevesen vannak, és ez az oka annak is, hogy nem érnek ki időben a helyszínekre.

Az OMSZ az RTL Híradóval közölte, hogy a segélyhívás fogadásának helyszíne irreleváns a mentési beavatkozások szempontjából, mert a beteghez mindig a legközelebbi megfelelű szintű mentőegységet riasztják.

Mint azt a naphire.hu is megírta, Gálvölgyi János túl van az életveszélyen. "Lassú gyógyulás vár apura, de a nehezén már túl van! Mindenkinek mindent köszönünk! Egyelőre még az intenzív osztályon ápolják, így nem tudtok vele kapcsolatba lépni, és kérjük, hogy legyetek türelmesek! Az elmúlt napok nekünk is nagyon nehezen teltek, minden perc egy örökkévalóságnak  tűnt, de valóban nagyon nagy szükség van most békére és nyugalomra. Néhány nap múlva a mi életünk már visszaáll a normál kerékvágásba, de apunak ez még néhány hét biztosan lesz. Vannak csodák, csak hinni kell!" - írta lánya, Gálvölgyi Dorka.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés