Hirdetés

Frissítették a riasztást: mindjárt ideér a pusztító vihar

Nap Híre portré Nap Híre

Hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala vármegye területére az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd reggel - írja az MTI.

A veszélyjelzés szerint a három vármegye egyes járásaiban a következő órákban hevesebb zivatarra kell számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. 

Egyre több vármegyére adtak ki a piros figyelmeztetést is a vihar miatt. Míg korábban 10, most már 12 megyében van érvényben piros riasztás

A naphire.hu korábban megírta, hogy a nappali órákban egyre nagyobb területen várhatóak nyugat, délnyugatról kelet, északkelet felé mozgó zivatarok, heves zivatarok sőt, ezek nagy eséllyel rendszerbe, rendszerekbe is szerveződnek. Erre elsősorban az ország délkeleti felén és északkeleten számíthatunk leginkább, főként ezeken a területeken a piros fokozatnak megfelelő heves zivatarok kialakulására is jelentős esély van!

A heves zivatarokat erősen viharos, károkozó (>90-100 km/h, zivatarrendszerben akár >100-120 km/h) szélrohamok, nagy méretű jég (>2-5 cm), és felhőszakadás (általában >25-35 mm, de lokálisan akár >40 mm) kísérik! A zivatarok fokozatosan kelet felé tartanak és éjszakára sem szűnik meg a zivatartevékenység. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés