Hirdetés

Irgalmatlan vihar csap le ránk: már a piros riasztást is kiadták, 5 centis jég és szélroham jön

Nap Híre portré Nap Híre

Mint azt a naphire.hu is megírta, nyár eddigi legdurvább hidegfrontja éri el ma az országot, ami brutális vihart okozhat. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden még több órás napsütés várható, azonban sokfelé kell számítani záporra, zivatarra, több helyen heves zivatarok is előfordulnak, melyekhez elsősorban károkozó széllökés, jégeső, illetve felhőszakadás társul!

Ezek a záporos, zivataros gócok nagy eséllyel az ország délkeleti felén rendszerbe is szerveződnek. A délnyugati szél fokozatosan északnyugatira fordul, sokfelé megélénkül és megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 36 fok között várható. Nyugaton, északnyugaton mérhetik az alacsonyabb, míg délkeleten a magasabb értékeket.

Több vármegyére piros riasztást adtak ki

Hivatkozás másolása

A veszélyjelzés szerint a nappali órákban még nagyobb területen várhatóak nyugat, délnyugatról kelet, északkelet felé mozgó zivatarok, heves zivatarok sőt, ezek nagy eséllyel rendszerbe, rendszerekbe is szerveződnek. Erre elsősorban az ország délkeleti felén és északkeleten számíthatunk leginkább, főként ezeken a területeken a piros fokozatnak megfelelő heves zivatarok kialakulására is jelentős esély van!

A heves zivatarokat erősen viharos, károkozó (>90-100 km/h, zivatarrendszerben akár >100-120 km/h) szélrohamok, nagy méretű jég (>2-5 cm), és felhőszakadás (általában >25-35 mm, de lokálisan akár >40 mm) kísérik! A zivatarok fokozatosan kelet felé tartanak és éjszakára sem szűnik meg a zivatartevékenység. Megjegyezték, hogy a piros fokozatot elérő zivatarok, zivatarrendszerek térbeli és időbeli lefolyásában még nagy a bizonytalanság!

Felhőszakadásra is figyelmeztetnek
Felhőszakadásra is figyelmeztetnek

Sajnos van ahol a hőség miatt is fájhat a fejünk. Bár mérséklődik a hőség, ekkor már csak a délkeleti területeken haladhatja meg a középhőmérséklet a 25, néhol a 27 fokot.

Hogy milyen idő lesz a héten? Olvassa el 7 napos időjárás-előrejelzésünket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés