Hirdetés

Forradalmi áttörés: másodszor ültettek át sertésvesét emberbe

 portré

Az Egyesült Államokban másodszor ültettek át egy módosított sertésvesét élő emberbe.

A Naphire.hu is írt arról, hogy Rick Slaymant, a világ első élő veseátültetettjét, aki genetikailag módosított sertésvese-átültetésen esett át, két héttel a műtét után kiengedték a kórházból.

A második beavatkozást a New York-i NYU Langone Healthben áprilisban végezték el a beavatkozást az 54 éves Lisa Pisanón, aki szívelégtelenségben és végstádiumú vesebetegségben szenvedett, és az orvosok orvosi beavatkozás hiányában már csak heteket adtak neki az életből.

A sebészek napokkal a transzplantáció előtt mechanikus szívpumpát ültettek be Pisanóba. Ez a kombinált eljárás a NYU Langone Health szerint első volt a maga nemében a világon.

A génszerkesztett vese mellett az orvosok - a kórház szerint először élő betegnél - a sertés tímuszmirigyét is átültették, amely segít hozzászoktatni az új szervhez az immunrendszert, és csökkenti a szervkilökődés esélyét.

Az első sertésvese-átültetést elvégző orvoscsapat
Az első sertésvese-átültetést elvégző orvoscsapat

Dr. Robert Montgomery vezető sebész szerdán újságíróknak elmondta, hogy a műtét "mérföldkő volt azon az utunkon, hogy életmentő szerveket tegyünk elérhetővé mindenki számára, akinek szüksége van rá".

Montgomery, aki 2021-ben a világ első, génmódosított sertésből emberbe történő veseátültetését is elvégezte egy agyhalott emberen, azt mondta, hogy a legújabb műtét "közelebb hozza annak lehetőségét, hogy senkinek sem kell meghalnia, arra várva, hogy valaki más meghaljon, hogy megmenthessük".

A Massachusetts General Hospitalban márciusban végezték el először a sertésvese élő betegbe történő átültetését egy 62 éves férfin.

A xenotranszplantációt - egy szerv különböző fajok közötti átültetését - a szervdonorok krónikus hiánya közepette lehetséges megoldásként üdvözölték a rászoruló betegek számára.

Az emberi szervezet azonban kilökheti az állati szerveket, ami azt jelenti, hogy azokat genetikailag módosítani kell annak érdekében, hogy biztosítsák a kompatibilitást, csökkentve a páciensekre leselkedő kockázatot.

A Marylandi Egyetemen 2023-ban genetikailag módosított sertésszívet ültettek át két betegbe, de mindketten kevesebb mint két hónapig élték túl a műtétet. Pisano, egy New Jersey-i nagymama elmondta, hogy "minden más lehetőséget kimerített", mielőtt az eljárás mellett döntött.

Az orvosok szerint évekig is eltarthatott volna, amíg talál egyezést az emberi veseátültetéshez, mivel a szervezete elutasította a rendelkezésre álló donorokat. "A legrosszabb esetben, ha nem működik, a következő embernél talán működik. [Előbb vagy utóbb] valakinek hasznára válik" - mondta Pisano, aki majdnem két héttel a műtét után sem mutatta a szervkilökődés jeleit Montgomery szerint. Az orvos hozzátette: hogy a veseműködése "tökéletes".

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés