Hirdetés

Történelmi siker: sertésvese mentette meg a végstádiumú amerikai férfi életét

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Rick Slaymant, a világ első élő veseátültetettjét, aki genetikailag módosított sertésvese-átültetésen esett át, szerdán, két héttel a műtét után kiengedték a kórházból – közölte a Massachusetts General Hospital.

„Lábadozik, és otthon, a családjával együtt folytatja a gyógyulást” – közölte a kórház az X-en, korábban a Twitteren, amit a CNN idézett.

A kórház által kiadott közleményben Slayman úgy fogalmazott, hogy „ez a pillanat – amikor ma elhagyhatom a kórházat az egyik legtisztább egészségügyi bizonyítvánnyal, amit hosszú idő óta kaptam – olyan pillanat, amire már évek óta vágytam. Most valósággá vált, és életem egyik legboldogabb pillanata”.

Slayman, a massachusettsi közlekedési minisztérium 62 éves menedzsere korábban elmondta, hogy orvosai azt javasolták neki, próbálja ki a sertésvese beültetését, amikor tavaly végstádiumú vesebetegséget diagnosztizáltak nála.

Fotó: Michelle Rose/Massachusetts General Hospital

Orvosai a múlt hónapban azt mondták, hogy szerintük Slayman új veséje akár évekig is működhet, de azt is elismerték, hogy az állatokból emberbe történő transzplantációnak sok ismeretlen tényezője van.

Az ő műtétje a harmadik ilyen sertésszerv xenotranszplantáció volt élő emberbe. Az első két transzplantáció során szíveket ültettek át élő betegekbe, akiknek már nem volt más transzplantációs lehetőségük. A szervátültetésre olyan különleges szabályok alapján került sor, amelyek lehetővé teszik a kísérleti terápiák alkalmazását különösen súlyos helyzetben lévő betegek számára. Mindkét beteg meghalt hetekkel a szervek beültetése után.

Slayman elmondta, hogy hálás a műtétjére adott reakcióért, különösen más betegek részéről, akik veseátültetésre várnak.

A szervek iránti igény messze meghaladja a rendelkezésre álló szervek számát. Az Egyesült Államokban naponta 17 ember hal meg szervátültetésre várva. A vesék a legritkábban rendelkezésre álló szervek. A Szervbeszerzési és Transzplantációs Hálózat szerint 2023-ban nagyjából 27 000 vesét ültettek át, de közel 89 000 ember van várólistán, akik mind erre a szervre várnak.

„A mai nap nemcsak számomra, hanem számukra is új kezdetet jelent” – jelentette ki Slayman a közleményben.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés