Hirdetés

Elképesztő dologra készül Putyin Magyarország szomszédjában

Nap Híre portré Nap Híre

A NATO aggodalmát fejezte ki Moszkva "hibrid tevékenysége" miatt Csehországban, Észtországban, Németországban, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban és az Egyesült Királyságban.

A NATO éles figyelmeztetést adott ki az Európa-szerte tapasztalható "ellenséges" orosz tevékenység miatt. A 32 tagú katonai szövetség csütörtökön kiadott közleményében azt mondta, hogy "mélyen aggódik Moszkva közelmúltbeli rosszindulatú tevékenysége miatt", amelyet a nyugati biztonságra jelentett fenyegetésnek nevezett. 

 Rámutatott "dezinformációra, szabotázsra, erőszakos cselekményekre, kiber- és elektronikus beavatkozásra... és egyéb hibrid műveletekre". A NATO szerint Csehország, Észtország, Németország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és az Egyesült Királyság is érintett – számolt be róla az ATV

Az Egyesült Államok vezette katonai szövetség ezeket az incidenseket "annak az egyre intenzívebbé váló tevékenységkampánynak a részének nevezte, amelyet Oroszország továbbra is folytat az euroatlanti térségben, többek között a szövetség területén és a közvetítőkön keresztül". "Támogatjuk az érintett szövetségeseket és szolidárisak vagyunk velük" - fogalmazott közleményében a NATO, elítélve "Oroszország magatartását".

A balti országok többször figyelmeztettek arra, hogy Moszkva szándékosan zavarja a GPS-navigációs rendszereket a térségükben, ami jelentős fennakadásokat okoz a légi közlekedésben. A NATO csütörtöki nyilatkozatában fogadkozott, hogy a tagállamok nem riadnak vissza attól, hogy az orosz hadsereg elleni harcban Ukrajnának a nagyon szükséges katonai és pénzügyi segítséget nyújtsák. 

Az Európai Parlament márciusban közölte, hogy "vizsgálja" azokat az állításokat, amelyek szerint európai parlamenti képviselőket fizettek azért, hogy orosz propagandát terjesszenek. Az európai törvényhozók áprilisban állásfoglalást adtak ki, amelyben határozottan elítélték az ilyen törekvéseket, miután több olyan eset is napvilágot látott, amelyeket a Parlament "a Kreml által támogatott, az európai demokratikus folyamatok befolyásolására és aláásására irányuló kísérleteknek" nevezett. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés