Hirdetés

Fordulat: Izrael elfogadja a Hamász vezetőjének feltételeit, közel az alku a túszokról

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

A túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodást az izraeli hadsereg és a titkosszolgálatok is támogatják, és magában foglalja mintegy 140 palesztin fogoly szabadon bocsátását az izraeli börtönökből.

Izrael beleegyezett a Hamász vezetője, Jahja esz-Szinvár által meghatározott feltételbe, miszerint a tűzszünet minden napján hat órára leállítják az izraeli pilóta nélküli felderítő repülőgépek berepüléseit a gázai légtérbe, cserébe a Hamász fogságában lévő túszok egy részének szabadon bocsátásáért - írja keddi jelentésében a Jerusalem Post tulajdonában álló Walla hírportál, amelynek egy izraeli tisztviselő elmondta: az izraeli hadsereg (IDF) és a belföldi hírszerzés (Shin Bet) a tűzszünet napjaiban is rendelkezni fog hírszerzési lehetőségekkel az övezetben. "Nem leszünk vakok, és tudni fogjuk, mi történik a helyszínen" - mondta a tisztviselő.

50 izraeli gyermek és nő szabadulhat ki a Hamász fogságából

Hivatkozás másolása

A túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás, amelyet az izraeli kormány elé terjesztenek jóváhagyásra, 50 izraeli gyermek és nő elengedését tartalmazza a négynapos tűzszünet alatt, és magában foglalja a tűzszünet meghosszabbításának lehetőségét, ha a Hamász további nőket és gyermekeket talál [akiket el tud engedni] (a terrorszervezet szerint vannak túszok, akik nem az ő, hanem a palesztin Iszlám Dzsihád fogságában vannak vagy a Hamász számára ismeretlen helyen tartózkodnak – a szerk.). A tűzszünet minden további napján tíz-tíz nőt és gyermeket kell elengednie a terrorszervezetnek a megállapodás-tervezet szerint.

Becslések szerint a kiszabadítottak végső száma elérheti a 70-80 nőt és gyermeket, ha a Hamász megtalálja azokat a túszokat, akiknek állításuk szerint nem ismerik a tartózkodási helyét.

"A Hamásznak szabadon kell bocsátania az összes túszt, beleértve a palesztin Iszlám Dzsihád és mások által fogva tartottakat is" - mondta az idézett tisztviselő, hozzátéve: a Hamásznak további külföldi állampolgárságú túszokat is szabadon kell engednie, de nem az izraeli nők és gyerekek szabadon bocsátásáról szóló megállapodástervezet részeként.

140 palesztin foglyot engedhet el Izrael az 50 túszért cserében

Hivatkozás másolása

A túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodást az IDF, a Shin Bet és a Moszad is támogatja, és magában foglalja mintegy 140, izraeli börtönben ülő palesztin fogoly elengedését is. A tisztviselő szerint Izrael ragaszkodott ahhoz, hogy gyilkosságért elítélt foglyok ne szerepeljenek a szabadon bocsátottak listáján. A tervezetben az is szerepel, hogy a tűzszünet napjaiban Izrael több üzemanyagot enged a Gázai övezetbe – az idézett izraeli tisztviselő azonban világossá tette, hogy ez csak a tűzszünet idejére szóló könnyítés.

A túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodást a Vallásos Cionista Párt és az Otzma Jehudit ellenezte. A két párt tagja a Benjamin Netanjahu vezette izraeli kormánynak, de a háború kezdete óta kihagyják őket a legfontosabb döntésekből.

Másfél hónap telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Naphire.hu folyamatosan beszámolt róla, hogy a Gázai-övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak már több mint 1200 halálos áldozata van és a Hamász több mint 240 túszt ejtett. A Hamász a háború első napjaiban szabadon engedett 4 túszt, egy izraeli katonalányt pedig az IDF szabadított ki – ő azonban nem a Hamász, hanem az október 7-én a Hamásszal együtt Izraelbe betörő gázai tömeghez tartozó család fogságában volt. Bár az izraeli hadsereg időközben elfoglalta a gázai övezet északi részét, eddig nem sikerült egyetlen, a Hamász fogságában lévő túszt sem kiszabadítania.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés