Hirdetés

Váratlan adatok jöttek a főpolgármester-választásról, ők győzhetnék le a Fidesz jelöltjét?

Nap Híre portré Nap Híre

Hetek óta lázban tartja a közvéleményt a budapesti jelöltek személye.

Korábban már írtunk arról, hogy bár még be sem jelentette indulását, egy felmérés szerint Vitézy Dávid máris 16 százalékon áll a versenyben. A közlekedési szakember és egykori államtitkárról korábban Tarlós István volt főpolgármester azt mondta, pletyka szinten már évtizedekkel korábban felmerült, hogy előfordulhat, hogy közös jelöltje lesz egy ellenzéki pártnak és a kormánypártnak. 

Most a Medián friss mérése meglepő eredményt mutat: abban Vitézy megelőzi a Fidesz-KDNP egyelőre meg nem nevezett jelöltjét.

A múlt heti gyorsfelmérés szerint a budapestiek többsége (52 százalék) szívesen venné, ha változás történne a főváros élén - írja a 24.hu

Mégis Karácsony újraválasztási esélyét jelzi az, hogy ötéves tevékenysége alapján 42 százalék jónak tartaná, ha újraválasztanák a főpolgármestert. Ez jelentős előny a többi indulóhoz képest, még ha a Fidesznek egyelőre nincs is jelöltje. Ha Vitézy nincs a képletben, és a Karácsonynak csak a kormánypártok egyelőre meg nem nevezet jelöltjével, valamint a Mi Hazánk és a Jobbik indulójával kellene megküzdenie, akkor a főpolgármester 46, a kormánypárti induló 27 százalékot gyűjtene, vagyis Karácsony nagyon magabiztosan győzne.

Vitézy bejelentkezése fordulatot hozhat

Hivatkozás másolása

A Medián felmérése szerint azonban szorosabbá válna a verseny, ha az indulását jelenleg még fontolgató Vitézy Dávid is benevezne. Karácsony így is elvinné a szavazatok 37 százalékát, Vitézy pedig jelenleg a voksok 23 százalékára számíthatna, ezzel valószínűleg megelőzné a kormánypártok ismeretlen jelöltjét, akit 21 százalékra mért a Medián. Ez alapján tehát Vitézy Karácsonytól 9, a fideszes indulótól 6 százalékpontnyi szavazót vinne el, de a Mi Hazánk táborából is lecsípne 3 százalékpontot.

Természetesen ez a helyzet érdemben változhat, ha a Fidesz előáll egy konkrét jelölttel. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés