Hirdetés

Újabb földrengésről érkezett hír, egyre rémisztőbb, ami történik

Garai Kitti portré Garai Kitti

Csütörtök este 5,4-es erősségű utórengés rázta meg a szíriai Idlíb tartomány északnyugati részét. A földmozgást a dél-törökországi Hatay tartományban és Libanonban is érezni lehetett.

A SANA állami hírügynökség a szíriai szeizmológiai központra hivatkozva arról számolt be, hogy helyi idő szerint este tíz óra előtt történt földrengés fészke 61 kilométerre volt Idlíb városától északnyugatra 18,8 kilométeres mélységben. A szíriai nagyváros lakói pánikolva az utcákra rohantak-  írja a 24.hu.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, február 6-án pusztító földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát. A katasztrófa következtében már több mint 42 ezer ember meghalt. 

A szíriai kormány uralta térségekben egyelőre 1414 halálos áldozatról tudni, míg az ellenzéki fegyveresek ellenőrizte északnyugati régióban több mint négyezerről.

Az ENSZ szerint csaknem 9 millió szíriait érintett a földrengés, amely miatt 400 millió dolláros (143 milliárd forint) felajánlást kért a közvetlen humanitárius szükségletek fedezésére Szíriában az elkövetkező három hónapra.

Ahogy azt korábban a Naphíre is megírta, a törökországi pusztító rengés után február 12-én Európa peremén két földrengést is észleltek. Grúzia nyugati részét először egy 4,4-es erősségű földrengés rázta meg, majd jött egy második rengés is, ami már enyhébb, 3,6-os erősségű volt. Február 13-án Romániában is megmozdult a föld, 5,2-es erősségű rengés észleltek Gorj megyében. A  földfelszíni középpontja Nagyszebentől 102, Craiovától 107, Pitestitől 137 kilométerre volt. Húsz perccel később 3-as erősségű utórengés következett be ugyanabban a térségben.

Február 14-én újabb, 5,7-es erősségű földrengés rázta meg Románia déli, olténiai részét. Ezt a földmozgást fél órán belül két kisebb - 3,4-es erősségű - utórengés követte. 15-én, szerdán pedig a szomszédos országunk mellett Új-Zélandon is megmozdult a föld a délutáni órákban. Az új-zélandi földrengésfigyelő központ 6,1-es erősségű földrengésről számolt be Wellington közelében.

Február 16-án, csütörtökön 4,8-as erősségű földrengés rázta meg Horvátországot, melynek epicentruma Krk szigeténél volt. Tegnap enyhébb földmozgást figyeltek meg Budapesten is. Az ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium tájékoztatása szerint Romániában, Zsilvásárhely közelében 5,6-os erősségű földrengés történt, ezt lehetett érezni a magyar fővárosban is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés