Hirdetés

Brutális földrengés rázta meg Törökországot, rengeteg a halott - videó

Garai Kitti portré Garai Kitti

Több erős földrenés rázta meg Törökország déli és Szíria északi részét hétfő hajnalban. A legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte, a katasztrófának több tucat halálos áldozata van.

A földrengés epicentruma az amerikai földtani intézet szerint 18 kilométer mélyen, Gazianteptől körülbelül 33 kilométerre volt. A térség egyes településein házak dőltek romba, sokan a törmelékek között rekedtek. Süleyman Soylu belügyminiszter a CNN televíziónak azt mondta, hogy a katasztrófa több tartományt érintett, és vannak halálos áldozatai.

A beszámolók szerint percekkel a tragédia után több erős, a Richter-skála szerint 6,7-es szintet elérő utórengés volt észlelhető Törökország középső részén is.

Az egyik török tévécsatorna arról adott hírt reggel, hogy a földrengés után tűz ütött ki, mert felrobbant több földgáz szállító cső is.

Kerem Kınık, a Török Vörös Félhold vezetője egy tévéinterjúban azt mondta, Törökország kész elfogadni minden nemzetközi segélyfelajánlást. Recep Tayyip Erdogan török elnök a Twitteren azt írta, mentő-és kutatócsapatokat küldtek a rengés sújtotta területekre. "Reméljük, hogy minél hamarabb együtt túljutunk ezen a katasztrófán" - szúrta ki a bejegyzést az Origo.

A szíriai Aleppóban is több ház összedőlt, és kórházi beszámolók szerint ott is többen meghaltak a katasztrófában. 

A szíriai egészségügyi minisztérium jelentése szerint legalább 42 szíriai halt meg a földrengésben Aleppó, Hama és Lattakia városokban, és legalább 200 sérültről tudnak.

    Magyarország a közepesen veszélyeztetett zónába került

    Bővebben Bezárás

    Ahogy arról korábban a Naphíre is beszámolt, egy földrengés-kockázatokkal foglalkozó non-profit hálózat, European Facilities for Earthquake Hazard and Risk új kutatása szerint nőtt Európában belül Magyarország földrengés veszélyeztetettsége. A közzétett térkép szerint Magyarország a kontinensen belül a közepesen veszélyeztetett zónába került, ami az eddigi értékeléshez képest némileg magasabb kockázatot jelöl.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés