Hirdetés

Miért szeretik ennyire az orrukat túrni a focisták és az edzőik? Itt a ChatGPT megfejtése!

Nap Híre portré Nap Híre

Hollandia 2-1-re nyert Lengyelország ellen a németországi Eb harmadik játéknapján, ám Ronald Koeman holland szövetségi kapitány egészen mással hívta fel magára a figyelmet. Koemant rajtakapták, hogy az orrát piszkálja és a jelek szerint el is fogyasztotta a kibányászott végterméket. Koeman messze nem az első, ilyen szokásáról elhíresült játékos vagy edző. De miért történik ez olyan gyakran, hogy szinte minden közvetítés alatt megfigyelhető? Megkérdeztük a ChatGPT-t.

A németországi labdarúgó Eb (Euro 2024) harmadik játéknapján Hollandia hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte Lengyelországot. A Nap Híre is írt a holland szurkolók zseniális felvonulásáról a meccs előtt. Arról is beszámoltunk, hogy a helyi rendőrség vasárnap rálőtt egy férfira, aki baltával és kézigránáttal fenyegette őket néhány órával a Lengyelország-Hollandia labdarúgó Európa-bajnoki csoportmérkőzést megelőzően Hamburgban.

A meccset tehát a hollandok megnyerték, Ronald Koeman holland szövetségi kapitány azonban egészen mással hívta fel magára a figyelmet, ő a meccs alatt az orrát piszkálta és a kibányászott végterméket megette a közvetítés közben – számolt be róla a Daily Mail.

A Hollandia vasárnapi, Lengyelország elleni győzelmének nézői sokkolódtak, amikor a kamerák azt mutatták, hogy Ronald Koeman az orrát piszkálja, majd minden jel szerint megeszi, amit talál.

A holland menedzser a korábbi német szövetségi kapitány, Joachim Löw példáját követte, akinek szokása volt, hogy az ujját az orrába dugta, majd megnyalta azt. Löwről rengeteg videó készült, amelyeken az orrát piszkálta, de vele előfordult az is, hogy a kezét szagolgatta, miután belenyúlt a nadrágjába.

Most Koemanból lett mém, a közösségi médiában már a meccs alatt posztolták a felhasználók a gusztustalan videót. Koemant valószínűleg nem fogja zavarni a kétes hírnév, miután csapata hátrányból fordítva megnyerte első meccsét az Euro 2024-en a csereként beálló Wout Weghorst találatával.

A meccsen Adam Buksa szerzett vezetést Lengyelországnak a hamburgi Volksparkstadionban, de Cody Gakpo a 29 percben egyenlített. Hollandia számára a győzelmet a Burnley csatára, Weghorst biztosította a 83. percben szerzett góljával. Lengyelország combsérülés miatt nélkülözte a csapatkapitányát, Robert Lewandowskit.

Löw, a klasszikus

Hivatkozás másolása

Joachim Löw egykori német szövetségi kapitányit számtalanszor kapták a pálya szélén bemutatott elképesztő produkciókon. Löw 15 éves kapitányi pályafutása fantasztikus sikerek után a covid miatt 2021-re halasztott Euro2020-as Eb-n ért véget, miután Németország a legjobb 16 között esett ki az Eb-ről Anglia ellen a Wembleyben.

Ám a Daily Mail annak idején megírta: a nézők észrevették, hogy Löw a meccs alatt az orrát piszkálja, majd pillanatokkal később pedig ugyanezt a kezét nyalogatta. A képek azonnal elkezdtek keringeni a közösségi médiában, és a rajongók gyorsan reagáltak Löw tettére.

A kellemetlen akcióról készült videó mellett egy futballrajongó viccesen ezt írta: „Löw megízleli a vereséget”.

Az Ukrajna elleni 2016-os Euro-meccsen a tévékamerák lekapták Löw-t, amint a nadrágjába nyúlt, majd az ujjait szagolgatta.

Low korábban azzal is visszataszította a szurkolókat, hogy az orrát piszkálta és az ott talált készterméket ette, egyszer pedig egy hasonló akció után kezet fogott Cristiano Ronaldóval a 2014-es világbajnokságon.

Manchesteri menü a Citynél és a Unitednál

Hivatkozás másolása

Néhány hónapja a Manchester City kapusát, Edersont rajtakapták, amint köpködött és az orrát piszkálta a kispadon csapata 4-2-es Crystal Palace elleni idegenbeli győzelme során - a TNT Sports kommentátora pedig azzal viccelődött, hogy emiatt eltiltják a közvetítésektől. A brazil kapus, akit a Liverpool ellen elszenvedett sérülése miatt Stefan Ortega helyettesített (zseniálisan) a tavaszi meccsek egy része során, elfoglalta magát a kispadon.

Márciusban a City 3-1-es győzelmével végződött manchesteri derbi nézői voltak a szemtanúi annak, ahogy a Manchester United fiatal sztárja, Alejandro Garnacho az orrát piszkálta és megette az ott találtakat.

Az argentin tehetséget, aki a United kezdőcsapatában szerepelt a manchesteri derbin, és 82 percet játszott, mielőtt lecserélték, a Sky Sports élőben látta, amint a kispadon ülve az orrát piszkálja és megeszi.

Megkérdeztük a ChatGPT-t

Hivatkozás másolása

A labdarúgás világa tele van olyan momentumokkal, amelyek nemcsak a játékról szólnak, hanem a játékosok és edzőik emberi oldalát is bemutatják. Egy ilyen, gyakran humorosan kommentált jelenség az orr túrása a mérkőzések alatt. De miért történik ez olyan gyakran, hogy szinte minden közvetítés alatt megfigyelhető?

1. Stressz és idegesség

A mérkőzések alatt a játékosok és az edzők óriási nyomás alatt állnak. Egy-egy kritikus helyzet, egy kihagyott gól vagy egy rossz döntés hatalmas stresszt okozhat. Az orr túrása egyfajta stresszkezelési mechanizmus lehet, amely segít levezetni a feszültséget. A sportpszichológusok szerint az ilyen cselekvések egyfajta megnyugtató, rutinszerű mozdulatok, amelyek segíthetnek a koncentráció fenntartásában.

2. Szokás és megszokás

Sokan gyermekkoruk óta az orruk túrásával foglalkoznak, és ez a szokás az évek során rögzülhet. Amikor valaki stresszes vagy koncentrált helyzetben van, mint például egy focimeccs alatt, ezek a régi szokások előtérbe kerülhetnek. Az edzők és játékosok is emberek, akik ugyanúgy rendelkeznek megszokásokkal, mint bárki más.

3. Fizikai szükségletek

A sportolók intenzív fizikai tevékenysége során az orrban felgyülemlett izzadság vagy por is irritációt okozhat. Ez különösen igaz lehet a szabadtéri mérkőzésekre, ahol a környezeti tényezők, mint a szél vagy a pollen, tovább fokozhatják az orr irritációját.

4. Humor és médiavisszhang

Az orr túrása a közvetítések alatt gyakran humor forrása, amit a közönség és a kommentátorok is kihasználnak. Számos mém és videó született már ezekről a pillanatokról, amelyek tovább növelik a jelenség ismertségét. Ez a humoros visszhang talán még inkább arra ösztönözheti a játékosokat és edzőket, hogy egy-egy pillanatban megfeledkezzenek a kamerákról.

Természetes jelenség

Hivatkozás másolása

Az orr túrása tehát egy természetes, emberi reakció, amely a futballvilágban is jelen van. Legyen szó stresszoldásról, megszokásról vagy egyszerű fizikai szükségletről, ez a jelenség része annak a varázsnak, ami miatt annyira szeretjük ezt a sportot. Az emberi pillanatok és a hétköznapi cselekvések teszik a játékosokat és edzőket még közelebbivé a szurkolók számára, megmutatva, hogy a pályán kívül ők is ugyanolyan emberek, mint bárki más.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés