Hirdetés

Baj van: Drámain nő a rákos megbetegedések aránya a fiatalok körében

Nap Híre portré Nap Híre

Egy új tanulmány szerint az elmúlt 30 évben 80 százalékkal megnőtt az 50 év alattiak körében előforduló rákos megbetegedések aránya. Ma évente  több mint egymillió 50 évesnél fiatalabb ember hal meg rákban, és az előrejelzések szerint 2030-ra további 21 százalékkal nő majd a számuk. A legveszélyeztetettebbek a most negyvenes éveikben járók - írja az Index.

A tanulmányt az Edinburghi Egyetem és a kínai Hangzhoui Zhejiang Egyetem Orvostudományi Karának munkatársai készítették, és ez volt az első olyan, ami az egész világra vonatkoztatva analizálta a fiatalabb felnőttek kockázati tényezőit.

A kutatók 1990 és 2019 között 204 ország adatait analizálták és megállapították, hogy 2019-ben több mint 3,26 millió rákos megbetegedést jelentettek ezekben az országokban a fiatalabbak (14–49 év közöttiek) körében, szemben az 1990-es 1,82 millióval. A halálozások száma az 1990-es mintegy 800 ezerről 1,06 millióra emelkedett. 

A vizsgált 29 ráktípus közül 2019-ben a mellrák vezette a listát. Az 1990 és 2019 közötti változások becsléséhez minden 14 és 49 év közötti ember megbetegedését, halálozását, de az egészségügyi következményeket és hozzájáruló kockázati tényezőket is vizsgálták.

A lap szerint a prosztatarák és a nasopharyngealis (orr-garat) rák esetszámai emelkedtek a leggyorsabban a 30 év alatt. A tanulmány következtetése, hogy bár a genetika szerepe nem elhanyagolandó, a helytelen táplálkozás (a vörös hús és nátriumgazdag étrend, kevés gyümölcs és tejtermék), az alkohol és a dohányzás, a stressz, a fizikai inaktivitás, a magas vércukorszint és az elhízás is fontos hajlamosító tényező a rák kialakulásában. 

"A fiatalok hajlamosak elhanyagolni a szűrést" – mondta dr. Christopher Flowers, a Texasi Egyetem onkológusa.

Az Egyesült Államokban a vastagbélrákszűrések megkezdésének ajánlott korát nemrég 50-ről 45 évre, míg a mellrákszűrését 50-ről 40-re csökkentették.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés