Hirdetés

Bizakodóak a magyar fiatalok, többségük fizetésemelésre számít

Nap Híre portré Nap Híre

A fiatal munkavállalók többsége, 69 százaléka számított arra, hogy 12 hónapon belül emelkedik a fizetése a K&H ifjúsági index legfrissebb, tavaly novemberben készült mérése szerint - közölte a K&H az MTI-vel csütörtökön.

A negyedévente készülő felmérés szerint a fiatal munkavállalók 25 százaléka gondolta úgy, hogy nem nő a bére az elkövetkező 12 hónapban, 6 százalékuk azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy csökken - közölte a pénzintézet.

Bár a többség az elmúlt évben végig emelésre számított, de 2023 félévétől egyre kevesebben, annak ellenére, hogy az adatok szerint 2023-ban az év elején negatív reálbérmutató az év végére a pozitív tartományba került.

Az első negyedévben a fiatalok 73 százaléka, másodikban már 80 százalékuk várt emelést. Az utóbbi kiemelkedően magas arány, az index tíz éves történetében kétszer fordult elő, hogy ilyen magas arányban reméltek emelést a fiatalok, először 2021. negyedik negyedévében.

Tavaly a harmadik negyedévben azonban csökkent az optimizmus, már csak 70 százalék, a negyedikben pedig már csak 69 százalék válaszolta azt, hogy számít béremelésre a következő 12 hónapban.

A felmérés szerint a dolgozó fiatalok 51 százaléka érezte stabilnak az állását. Kiemelték: 16 százalék minősítette ingatagnak a munkahelyen betöltött posztját, harmaduk átlagosnak. A korosztályok között jelentős az eltérés: a 26-29 évesek 68 százaléka nyilatkozott optimistán erről, a 19-25 éveseknek csak a 38 százaléka beszélt stabil állásról - ismerteti a közlemény.

A reprezentatív felmérésben 300 fő vett részt. Az adatfelvétel 2023. november 15-17. között történt.

Év eleji fizetésemelések

Hivatkozás másolása

Mint azt a naphire.hu is megírta, január elején megkapták a legkisebb keresetűek az első, jelentősen megemelt fizetésüket annak köszönhetően, hogy  decembertől a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 10 százalékkal emelkedett. Arról is írtunk, hogy a rendvédelmi dolgozóknak, valamint a katonáknak is emelkedett a fizetése január 1-től. Emellett az Auchan is béremelést jelentett be: a vállalat 12,5 és 21,3 százalék között emelte az áruházaiban fizikai munkakört betöltő dolgozók fizetését. A BKV-nál is megszületett a bérmegállapodás, ennek értelmében átlagos 12,5 százalékkal nőttek az alapbérek, de emellett más béremelek is emelkedtek. A Magyar Közlönyben pedig január végén jelent meg, hogy 2024 januárjától átlagosan 32,2 százalékos béremelés valósul meg a szakképzésben is.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés