Hirdetés

Súlyos részletek: miért használta Ferenc pápa a "b*z*lás" kifejezést?

Garai Kitti portré Garai Kitti

Ferenc pápa állítólag rendkívül sértő kifejezést használt egy incidens során, amely mély hatással lehet arra, hogyan érzékelik az ő hozzáállását a meleg emberekkel szemben.

Amikor az Olasz Püspöki Konferencián megkérdezték tőle, hogy a meleg férfiak most már engedhetők-e a papságra való képzésre, amennyiben cölibátusban maradnak, Ferenc pápa azt mondta, hogy nem.

Ferenc pápa ezt követően olaszul folytatta, mondván, hogy az egyházban már túl sok a "frociaggine" [b*zulás], ami egy nagyon sértő kifejezés - írja a BBC.

A találkozó zárt ajtók mögött zajlott, de a pápa állítólagos kijelentéseit egy olasz bulvárhonlap, a Dagospia lehozta. Azóta más olasz hírügynökségek is megerősítették a pápa szavait, számos forrásra hivatkozva. Sokakat megrázott a pápa állítólagos kijelentése ezen a magánbeszélgetésen, különösen annak fényében, hogy nyilvánosan gyakran beszélt a meleg emberek iránti tiszteletről. 

A pápa progresszív támogatói régóta azt állítják, hogy bár a katolicizmusban a melegjogok terén kevés kézzelfogható változás történt, Ferenc pápa megváltoztatta az egyház hozzáállásának hangnemét. Amikor pápasága elején a melegekről kérdezték, azzal került a címlapokra, hogy azt válaszolta: "Ki vagyok én, hogy ítélkezzem?”.

A pápa a közelmúltban azzal is megdöbbenést keltett a katolikus hagyománytisztelők körében, hogy azt mondta, a papoknak bizonyos körülmények között meg kellene áldaniuk az azonos nemű párokat, és gyakran beszélt arról, hogy a melegeket szívesen látják az egyházban.

Néhányan úgy érezték, hogy megalapozza azt, hogy végül a meleg férfiak is papnak készülhessenek, feltéve, hogy a többi paphoz hasonlóan cölibátusban maradnak. Most azonban nemcsak egyértelműen elutasította ezt, hanem egyes hírügynökségek szerint többször is becsmérlő szavakat használt. Ennek ellenére egyes források arról számolnak be, hogy a pápa azt is mondta, hogy a melegeket ki kell rúgni a szemináriumokból, akár élnek szexuális hajlamaikkal, akár nem.

A Vatikán közleményben reagált az ügyre, mint írják: "a pápának soha nem állt szándékában megsérteni senkit vagy homofób módon kifejezni magát, és bocsánatot kér azoktól, akik a kifejezés használata miatt megbántva érezték magukat".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés