Hirdetés

Felkészül az északi kisváros: még néhány óra, és beköszönt a hónapokig tartó éjszaka

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Az alaszkai Utqiagvik egy ideig nem fogja látni a napot.

A kisvárosnak most két hónapra el kell búcsúznia a nappali világosságtól. Ez az Amerikai Egyesült Államok legészakibb, a világ 12. legészakibb települése, az északi sarkkörtől 5 fokkal északabbra fekszik. 

Szombat délután két óra körül a nap lemegy, és egészen pontosan 66 napig, 2024 január 23-ig nem is kel fel. Ez minden évben megtörténik, a jelenség neve sarki éjszaka - magyarázza a CNN meteorológusa. 

Az északi sarkkörön élők már hozzászoktak a két hónapig tartó sötétséghez, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nap sosem kel fel teljesen, azaz némi pislákoló világosság azért előfordul, de ez meg sem közelíti a "rendes" nappali világosságot.

Nyáron viszont ennek éppen az ellenkezője történik: néhány hétig a nap nem nyugszik le teljesen, akkor viszont folyamatos a világosság. 

Mesebeli látvány

Hivatkozás másolása

Ha a sarki éjszakáról van szó, lehet, hogy sokaknak egy sötét, depresszív kép jut eszébe, de ez a jelenség lélegzetelállító látványt is tud produkálni. A nap egy ívben süllyed és emelkedik, csodálatos aranyszínű fénnyel festve meg az eget és a hegyeket.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés