Hirdetés

Már az FBI is figyelmeztet: soha ne töltse a telefonját nyilvános töltőállomáson!

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az FBI figyelmezteti a fogyasztókat, hogy ne használjanak nyilvános telefontöltő-állomásokat, ugyanis azok rosszindulatú szoftvereket terjeszthetnek.

Az FBI denveri kirendeltségének múlt heti tweetje szerint a bevásárlóközpontokban és repülőtereken található nyilvános USB-állomásokat rosszindulatú szereplők használják rosszindulatú programok és megfigyelő szoftverek terjesztésére. Az ügynökség nem hozott konkrét példákat.

"Vigyen magával saját töltőt és USB-kábelt, és használjon inkább konnektort" - tanácsolta az ügynökség a tweetben.

A CNN azt írta, a biztonsági szakértők már évek óta aggályokat fogalmaznak meg a nyilvános töltők használatával kapcsolatban. A kutatók 2011-ben a "juice jacking" kifejezést alkották meg a probléma leírására. 

"Azzal, hogy a telefonodat bedugod egy veszélyeztetett konnektorba vagy töltőbe, a készüléked máris fertőzött, és ez veszélyezteti az összes adatodat" - magyarázta Drew Paik, az Authentic8 biztonsági cég korábbi munkatársa 2017-ben a CNN-nek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a telefon töltésére használt kábel arra is szolgál, hogy a telefonról adatokat küldjön más eszközökre. Paik korábban úgy fogalmazott, ha egy portot feltörnek a hackerek, onnantól kezdve bármilyen információt meg tudnak szerezni, ide tartoznak akár az e-mailek, üzenetek, fényképek és névjegyek. 

Vikki Migoya, az FBI denveri kirendeltségének közkapcsolati munkatársa elmondta, az FBI rendszeresen emlékeztet a problémára és ad ki közleményt a lakosság számára, hogy legyenek körültekintőek, különösen az utazásaik során. 

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság kedden egy blogbejegyzést is frissített, amelyben arra figyelmeztet, hogy egy sérült töltőport lehetővé teheti egy rosszindulatú szereplő számára, hogy lezárja a készüléket, vagy személyes adatokat és jelszavakat szedjen ki.

"Egyes esetekben a bűnözők szándékosan hagyhatták bedugva a kábeleket a töltőállomásokon" - olvasható az FCC blogbejegyzésében. "Még olyan jelentések is érkeztek, amelyek szerint a fertőzött kábeleket promóciós ajándékként adták tovább".

Korábban a naphire.hu arról is beszámolt, hogy van egy trükk, amivel villámgyorsan feltölthetjük a telefonunkat. Létezik ugyanis egy speciális kábel, amivel egy iPhone-t mindössze 30 perc alatt akár 50%-ig feltölthetjük. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés