Hirdetés

Borzalom: egyre több testileg egészséges autistát segítenek halálba Hollandiában

Morvay Péter portré Morvay Péter

Megdöbbentő kutatási eredményeket ismertetett a Fox News: egyre több a hollandiai autistán és mentális betegen hajtanak végre euthanáziát, köztük fiatalokon is.

A Kingston Egyetem a témában készített jelentése szerint már minden ötödik halálba segített ember olyan, aki fizikailag egészséges, és mentális okok miatt szenved.

Az áldozatok között a brit kutatók öt olyan 30 év alatti személyt találtak, akik autizmusra hivatkozva döntöttek úgy, hogy legális eutanáziát kérnek.

 Dizájner euthanázia kapszula az amszterdami temetkezési expón, VR-szemüveggel
Dizájner euthanázia kapszula az amszterdami temetkezési expón, VR-szemüveggel Fox News

Az egyik eset egy autista és borderline személyiségzavarral küzdő holland nő, akiről az orvosok megállapították, hogy betegségei 

„túlságosan megnehezítették” a másokkal való kapcsolatteremtést.

Az összes eset 21 százalékában mentális okokra hivatkozva végeztek eutanáziát. 

"Az értelmi fogyatékossággal és/vagy autizmussal közvetlenül összefüggő tényezők az esetek 21%-ában a leírt szenvedés egyedüli okai voltak, további 42%-ban pedig hangsúlyozottan szerepeltek a diagnózisban.” – írja a jelentés.

A tanulmány megállapította, hogy az orvosok sok esetben úgy ítélték meg, hogy az értelmi fogyatékos személyek esetében „nincs kilátás a javulásra”,

mert nem létezik megfelelő kezelés a fogyatékosságukra.

A holland törvények már egy éves kortól lehetővé teszik az eutanáziát, amelyhez orvosi javaslat és belegyezés (vagy kiskorúak esetében a gondviselők beleegyezése) szükséges.

A nem fizika betegség esetében még csak elviselhetetlen fizikai fájdalom sem szükséges indokként: a kérések okai között szerepelt a társadalmi elszigeteltség és magány (77%), a rugalmasság vagy a megküzdési stratégiák hiánya (56%), a rugalmasság hiánya (merev gondolkodás vagy a változásokhoz való nehézkes alkalmazkodás) (44%) és az ingerekre való túlérzékenység (26%).

Az orvosok az esetek egyharmadában támogatták a kérelmeket.

A legális eutanáziát lehetővé tevő törvények ellenére vannak orvosok, akik szerint tragikus üzenet a társadalom számára, hogy az a segítség, 

ha segítenek a betegeknek meghalni.

Dr. Bram Sizoo holland pszichológus megdöbbenését fejezte ki az autista fiatalok öngyilkossági asszisztenciát kérő trendje és az eutanázia egyre szélesebb körű elfogadása miatt.

„Néhányan közülük szinte izgatottan várják a halált” - mondta Sizoo. 

„Azt gondolják, hogy ezzel véget érnek a problémáik és a családjuk gondjai.”

A Holland Királyi Orvosi Kamara az egészségügyi szakemberekre bízta annak eldöntését, hogy ki jogosult az asszisztált öngyilkosságra, és kevés konkrét irányelvet állapítottak meg ehhez.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés