Hirdetés

Meggondolta magát Izrael, mégis megváltoztatja az Eurovíziós Dalfesztiválra küldött dalát

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Ezzel próbálják megelőzni, hogy ki ne zárják az országot az idei versenyből.

Ahogy arról korábban a Naphire.hu is beszámolt, politikai szöveget tartalmaz Izrael dala, amellyel az Euróvíziós Dalfesztiválra pályáztak, ami miatt a szervezők azt fontolgatták, hogy kizárják az idei versenyből az országot (amit egyébként a múlt héten meg is tettek). Az izraeli közszolgálati műsorszolgáltató, a Kan ugyanakkor korábban még azt mondta, hogy Izraelnek nem áll szándékában megváltoztatni a dalszöveget. Most mégis emellett döntöttek a legfrissebb beszámolók szerint.

Izrael egyébként Eden Golan, a The Next Star verseny győztesének a dalát küldi a 2024-es megmérettetésre, ami az "October Rain" címet viseli. A dal címe egyértelműen az október 7-i mészárlásra utal, amit a Hamász terrorszervezet hajtott végre Dél-Izraelben, a Gázai-övezet közelében. A dalt egyébként nem maga az énekesnő, hanem  Avi Ohion, Keren Peles és Stav Beger írta.

A BBC most arról számolt be, hogy az izraeli közszolgálati műsorszolgáltató változtatásokat kért egy, az idei Eurovíziós Dalfesztiválra benyújtott dalszövegén. A szervezők a múlt héten egyébként kizárták a dalt, mert az megsértette a politikai semlegességre vonatkozó szabályokat.

Bár, ahogy feljebb emlegettük, a Kan izraeli műsorszolgáltató kiállt az igaza mellett és azt mondta, hogy nem fogják megváltoztatni az "October Rain" dalszövegét, azonban Isaac Herzog izraeli elnök "szükséges változtatásokat" kért, hogy Izrael részt vehessen a műsorban.

Izrael eddig négyszer nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált. Idén májusban Svédországban rendezik meg a versenyt.

A Kan vasárnapi közleményében kiemelte, hogy felvette a kapcsolatot az "October Rain" című dal szövegíróival (illetve egy másik dal íróival is), és arra kérte őket, hogy "a művészi szabadságuk megőrzése mellett dolgozzák át a szövegeket".

Herzog elnök kiemelte, hogy azért kérte a változtatást, mert "éppen akkor, amikor gyűlölnek minket és Izrael állam elnyomására, bojkottálására törekszenek", akkor az országnak "fel kell emelnie a hangját" a nemzetközi fórumokon.

Bár úgy nézett ki, hogy Eden Golan dala vehet részt az Eurovízós Dalfesztiválon, ám amennyiben nem sikerült a dal átdolgozása, akkor Izraelnek még van egy kis ideje megváltoztatni a nevezést. A hírek szerint, amennyiben nem sikerül a dalszöveg átírása, akkor az "October Rain" helyett a "Dance Forever" című számot küldhetik Svédországba. (Ez a szám egyébként szintén az október 7-i mészárlásra utal, mégpedig arra, ami a Nova Fesztiválon történt, ahol több mint 300 embert öltek meg a Hamász terroristái).

A BBC felidézte, hogy az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) korábban is kényszerítette már az országokat a dalszövegek megváltoztatására. 2009-ben például Grúzia vissza is lépett a részvételtől, miután a pályázatát elutasították, mert a We Don't Wanna Put In című dalát elutasították, mert nyilvánvaló utalásokat tartalmazott Vlagyimir Putyin orosz elnökre.

Korábban a Naphire.hu azt is megírta, hogy több résztvevő ország (Izland, Finnország, Norvégia, Dánia és Svédország) rámutatott arra, hogy Izrael részvételét fel kellene függeszteni a gázai háború miatt, ahogy azt 2022-ben Oroszország esetében is tették, amikor Putyin teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen.

Az Eurovízió szervezői eddig azonban ellenálltak ezeknek a felhívásoknak, azzal érvelve, hogy az ukrajnai és a gázai helyzet eltérő.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés