Hirdetés

Botrány az Eurovíziós Dalfesztivál körül: kizárnák Izraelt a versenyből

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Politikai szöveget tartalmaz Izrael dala, amellyel az Euróvíziós Dalfesztiválra pályáztak, ami miatt a szervezők azt fontolgatják, hogy kizárják az idei versenyből az országot. Az izraeli közszolgálati műsorszolgáltató, a Kan ugyanakkor kijelentette, Izraelnek nem áll szándékában megváltoztatni a dalszöveget.

Izrael "October Rain" című dalát kizárhatják az Eurovíziós Dalfesztiválból a politikai szövege miatt - közölte szerdán a Jerusalem Post. mint írták, a dal címe egyértelműen az október 7-i mészárlásra utal. A zeneszámot Eden Golan, a The Next Star verseny győztese énekli és Avi Ohion, Keren Peles és Stav Beger írta.

Az izraeli közszolgálati műsorszolgáltató, a Kan azonban egyértelművé tette, hogy Izraelnek nem áll szándékában megváltoztatni a szöveget, annak ellenére sem, hogy az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) kizárhatja a versenyből az országot.

A Kan szerdán közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy "párbeszédet folytat az EBU-val az Eurovízión Izraelt képviselő dalról".

Az izraeli média szerint az EBU azt válaszolta, hogy "jelenleg a dalszöveg alapos vizsgálata folyik , ezután születhet meg a végső döntés". Minden műsorszolgáltatónak március 11-ig van ideje hivatalosan benyújtani a dalokat.

Az EBU hozzátette továbbá, hogy "ha egy dal bármilyen okból nem felel meg a kritériumoknak, a társaságnak lehetősége van arra, hogy a versenyszabályoknak megfelelően új dalt vagy új szöveget nyújtson be".

Miki Zohar kulturális és sportminiszter "botrányosnak" nevezte az EBU szándékát.

A pályamű "egy megható dal, amely kifejezi az emberek és az ország érzéseit ezekben a napokban, és nem politikai jellegű" - erősítette meg a miniszter.

Hozzátette: "Mindannyian reméljük, hogy az Eurovízió zenei és kulturális esemény marad, nem pedig politikai színtér - ahol a résztvevő országok a zenén keresztül hozhatják színpadra egyediségüket és nemzetiségüket".

A miniszter ezután sürgette az EBU-t, hogy "továbbra is szakmailag és semlegesen járjon el, és ne hagyja, hogy a politika befolyásolja a művészetet".

Ahogy arról korábban már a Naphire.hu is beszámolt, január elején több mint 1400 finn zeneipari szakember írta alá azt a petíciót, amely Izrael Eurovíziós szereplésének betiltását sürgeti a Gázában elkövetett állítólagos "háborús bűnök" miatt.

Ha Izraelt nem zárják ki a versenyből, akkor azt szeretnék, ha a közszolgálati műsorszolgáltató Yle visszavonná Finnország nevezését a versenyből - olvasható a petícióban, amit már ezernél is több finn zeneipari szakember írt alá. Decemberben az izlandi zenészek hasonló követelésekkel fordultak a saját közszolgálati televíziójukhoz. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés