Hirdetés

Finnország bekeményített: Kizárnák Izraelt az Eurovíziós Dalfesztiválból a gázai háború miatt

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Több mint 1400 finn zeneipari szakember írta alá azt a petíciót, amely Izrael Eurovíziós szereplésének betiltását sürgeti a Gázában elkövetett állítólagos "háborús bűnök" miatt.

Ha Izraelt nem zárják ki a versenyből, akkor azt szeretnék, ha a közszolgálati műsorszolgáltató Yle visszavonná Finnország nevezését a versenyből - olvasható a petícióban, amit már ezernél is több finn zeneipari szakember írt alá. A múlt hónapban az izlandi zenészek hasonló követelésekkel fordultak a saját közszolgálati televíziójukhoz. 

Lukas Korpelainen, a petíció egyik szerzője a Hufvudstadsbladet című lapnak nyilatkozva azt mondta, elfogadhatatlan, hogy Izrael "azért vesz részt az Eurovíziós Dalfesztiválon, hogy fényezze az imázsát".

Az aláírók között van Olavi Uusivirta, Paleface és Axel Ehnström finn művész, aki 2011-ben képviselte az országot a versenyen. A petíció szerzői kettős mércével vádolják az Yle-t, mondván, hogy a műsorszolgáltató az elsők között követelte Oroszország kitiltását a 2022-es versenyből, éppen emiatt "most is ugyanezt az aktív értékvédelmet várjuk az Yle-tól" - írja a BBC.

Mint ismert, mindössze egy nappal azután, hogy Oroszország februárjában teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen, az Yle képviselője, Ville Vilén azt mondta, hogy Moszkva támadása "ellentétes minden olyan értékkel, amelyet az Yle és más európai műsorszolgáltatók képviselnek". A verseny szervezői másnap eltiltották Oroszországot a részvételtől.

Ugyanakkor Vilén szerint az izraeli és a gázai helyzet "nem egészen ugyanaz", mint ami Ukrajnában tapasztalható az orosz megszállás miatt. "Bármennyire is borzalmas, ez nem egy államközi agressziós háború, mint Oroszország és Ukrajna között" - tette hozzá a Yle képviselője.

Jere Nurminen, az Yle kommunikációs vezetője a Hufvudstadsbladetnek elmondta, hogy a társaság figyelemmel kíséri a helyzetet, és tárgyal az EBU-val és más közszolgálati műsorszolgáltatókkal. Az Yle emellett azt is tervezi, hogy találkozik a petíció szerzőivel.

Decemberben az EBU közleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy az Eurovízió "a műsorszolgáltatóknak szól, nem a kormányoknak", és Izrael 50 éve vesz részt rajta.

A tagszervezetek egyetértettek abban, hogy az izraeli közszolgálati műsorszolgáltató, a Kan "minden versenyszabályt betart", és hangsúlyozta, hogy a verseny "politikamentes esemény". A BBC megkeresésére a Kan nem kívánt nyilatkozni.

Az idei Eurovíziót a svédországi Malmöben rendezik meg.

A Gázai övezet Hamász vezette egészségügyi minisztériuma szerint több mint 23 350 ember halt meg a területen az izraeli katonai hadjárat során - főként nők és gyermekek. A háborút a Hamászhoz tartozó fegyveresek Dél-Izrael elleni támadása váltotta ki, ami során mintegy 1300 embert - többségükben civileket - öltek meg, és mintegy 240 embert ejtettek túszul a terroristák.

Ezt követően Izrael megtorló légicsapásokat mért a Gázai övezetre, majd szárazföldi hadműveletet indított, amelynek célja "a Hamász katonai és kormányzati képességeinek megsemmisítése", valamint a túszok kiszabadítása. A háború óta Izrael drasztikusan csökkentette a Gázába engedett élelmiszer, víz, orvosi felszerelések és üzemanyag mennyiségét, hogy megpróbáljon nyomást gyakorolni a Hamász terrorszervezetre. Az ENSZ ügynökésgei szerint a gázaiak 26 százaléka (több mint félmillió ember) kimerítette élelmiszerkészleteit, és "katasztrofális éhínség" fenyegeti őket.

Az Unrwa, az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynöksége szerint 1,9 millió gázai lakos - a lakosság mintegy 85 százaléka - kényszerült lakóhelyét elhagyni, és közülük 1,4 millióan az ügynökség létesítményeiben találnak menedéket.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés