Hirdetés

Európa szeme Orbánon van - mi lesz Ukrajna EU-s csatlakozásával?

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Arról ír a BBC, hogy amíg több Európai Uniós ország támogatja Ukrajna csatlakozását, addig Orbán Viktor éppen az ellenkezőjéről beszél.

Orbán Viktor
Orbán Viktor MTI

Mi vagyunk a józan ész hangja Európában - idézi Orbán Viktort a BBC. A háború, a korrupció, a nagy mezőgazdasági szektor és a magyar kisebbséggel való rossz bánásmód kizárja Kijevet az EU-s csatlakozásból - tette hozzá a magyar miniszterelnök szerdán a parlamentben.

A most kezdődő, kétnapos brüsszeli találkozó napirendi pontjai között szerepel egy szimbolikus meghívás Ukrajnának a hivatalos csatlakozási tárgyalások megkezdésére, valamint egy 54 milliárd eurós uniós forrás felajánlása az ukrán gazdaság fellendítésére 2024-ig, valamint további 24 milliárd eurós katonai támogatás.

A magyar kifogások azzal fenyegetnek, hogy Volodomir Zelenszkij hete csak rosszabb lehet. Itt a lap felidézi, hogy az ukrán elnök washingtoni látogatása során nem sikerült megállapodni egy 61 milliárd dolláros amerikai katonai finanszírozásról, ezt végül a republikánus képviselők gáncsolták el.

Volodomir Zelenszkij
Volodomir Zelenszkij

Az ukrán vezető azt mondta, hogyha nem érkeznek számára pozitív hírek Brüsszelből, az azt jelenti, hogy Putyin vétózta meg a döntést. Lengyelország új miniszterelnöke, Donald Tusk pedig arra figyelmeztetett, hogy "az Ukrajnával szembeni apátia elfogadhatatlan".

Mindeközben az Európai Unió Bizottsága úgy döntött szerdán, hogy a magyar igazságügyi reform megfelel a horizontális feljogosító feltételnek, így nem blokkolja tovább Brüsszel a magyar kohéziós források kifizetését. Más jogállamisági tárgyú akadályok miatt viszont csak 10,2 milliárd eurót szabadít ki most Magyarország.

Bár a források felszabadításáról széles körben úgy gondolkodnak, hogy Orbán megpuhítása miatt történt meg, brüsszeli tisztviselők ezt tagadják és arra hivatkoznak, hogy előző nap Magyarországon elfogadtak egy törvényt, amely visszaállítja a magyar bírák azon jogát, hogy az Európai Bírósághoz forduljanak előzetes döntéshozatalért.

A legtöbb EU-vezető egyébként szilárdan Kijev mögött áll. Még a szlovák Robert Fico is, aki leállította az Ukrajnának nyújtott katonai segélyeket, azt állítja, hogy támogatni fogja a Kijev EU-csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdését.

Órákkal azután, hogy Zelenszkij elnök elhagyta Washingtont, Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke azt mondta az Európai Parlamentnek: „Meg kell adnunk Ukrajnának, amire szüksége van ahhoz, hogy ma erős legyen, hogy holnap erősebb lehessen annál az asztalnál, ahol hosszú távú és igazságos békéről tárgyal majd.”

Az Európai Bizottság javaslata szerint a hivatalos csatlakozási tárgyalások megkezdésének hét előfeltétele közül hat már teljesült. Ezt azonban Budapest vitatja, és azzal vádolja Brüsszelt, hogy lejjebb engedte a lécet Kijev megsegítése érdekében. 

Magyarország kiengesztelése miatt az ukrán parlament a múlt héten olyan jogszabályt fogadott el, amely garantálja a magyarok és más kisebbségek számára a saját nyelvükön való tanulás jogát. Ezen kívül elfogadták az EU által megkövetelt új ukrán korrupcióellenes törvényt is, amely megfosztotta az Orbán-kormányt a támadási felület egy részétől.

Brüsszelben eközben senki sem utal arra, hogy Ukrajna készen áll a holnapi csatlakozásra. A tagsági tárgyalások megkezdése a 27 tagú EU szimbolikus szolidaritása.

Orbán Viktor a héten így nyilatkozott a Le Point francia hetilapnak, hogy álláspontja "nem pontosan vétó. Tegyük fel, hogy nem járulok hozzá a számomra rossz döntés meghozatalához".

Ez tartózkodásnak hangzik a BBC szerint, és a lap azt is hangsúlyozza, hogy a magyar kormány már csendesen jóváhagyott 11, Oroszország elleni szankciócsomagot, bár erről ritkán számol be a magyar kormánypárti média.

Orbán Viktor kitart amellett, hogy Magyarországot "nem lehet zsarolni", a pénzügyi dolgokat pedig "elvi kérdésekkel nem lehet összekeverni". Volodimir Zelenszkijhez hasonlóan ő is ragaszkodik ahhoz, hogy mindent megtett, amire a Bizottság kérte – ami a csúcstalálkozó furcsa szimmetriájának része.

De Ukrajna tétje sokkal nagyobb. Zelenszkij elnök azt kockáztatja, hogy elveszíti az Oroszországgal vívott háborút, míg a lap szerint Orbán nagyobb befolyást akar szerezni Európában. Azt írják, hogy Orbán Viktor fókusza a 2024 júniusában esedékes európai parlamenti választásokra helyeződik át, amitől  azt reméli, hogy párttársai diadalmaskodnak majd. A lap idézi Orbán Viktor a Mandinernek adott szavait is: “Nem elhagyjuk, hanem elfoglaljuk Brüsszelt”.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés