Hirdetés

Itt a fordulat: Orbán nyert, jön az uniós pénz

Nap Híre portré Nap Híre

A magyar kormánynak járó 22 milliárd euróból 10 milliárd eurót szabadítanak fel.

Az Európai Bizottság közleményben jelentette be, hogy 

a Bizottság alapos értékelése és a magyar kormánnyal folytatott többszöri eszmecserét követően úgy ítéli meg, hogy Magyarország megtette azokat az intézkedéseket, amelyek megtételére kötelezettséget vállalt annak érdekében, hogy a Bizottság úgy ítélje meg, hogy az EU Alapjogi Chartájában foglalt horizontális engedélyezési feltétel tekintetében teljesül a bírói függetlenség.

Ez pedig azt jelenti, hogy az Európai Bizottság az unió 2021-2027 közötti kohéziós alapból a Magyarországnak szánt 22 milliárd euróból 10,2 milliárd eurót felszabadít, ami ezután így lehívhatóvá válik az ország számára - adta hírül az Index.

Ahogy arról korábban a Nap Híre is beszámolt, a Bizottság azzal magyarázza a lépést, hogy az uniós szabályok szerint nem volt más választása, mint hogy kiadja a pénzt - mert Magyarország végrehajtotta a szükséges reformokat, és most már tiszteletben tartja a jogállamiságot. Az uniós pénzek befagyasztása "valójában sokkal hatékonyabb volt, mint amire számítottunk" - állítja a Bizottság egyik tisztviselője. "Ha a Bizottság nem adja ki a pénzeszközöket, Magyarország perelhet, és valószínűleg meg is nyerné" - erősködött egy magas rangú diplomata.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés