Hirdetés

Menekülnek az észak-koreaiak Kim Dzson Un rémuralma elől

Nap Híre portré Nap Híre

Tavaly csaknem megháromszorozódott - nagyjából 190-re emelkedett - a Dél-Koreába átszökő észak-koreaiak száma az előző év adataihoz képest - jelentette be szerdán a szöuli országegyesítési minisztérium.

2022-ben 67 észak-koreai szökevényt regisztráltak. Tavaly a külvilágtól elzárkózó diktatúrát elhagyó diplomaták és kereskedelmi tisztségviselők emelkedő száma volt különösen feltűnő.

Dél-Koreában jelenleg több mint 34 ezer, Észak-Koreából átszökött ember él, aki a krónikus élelmiszerhiány és a politikai elnyomás elől menekült el. A szöuli tárca adatai szerint a legtöbben - 2914-en - 2009-ben jutottak át a határon, míg a legalacsonyabb számot 2021-ben jegyezték fel. Akkor csak 63-an tudtak átszökni, mert az észak-koreai hatóságok még szigorúbban lezárták a határokat a koronavírus-járvány miatt.

A szöuli külügyminisztérium bejelentette szerdán, hogy szankciós listára helyez két újabb személyt, három jogi személyt és tizenegy hajót Phenjan nukleáris programjával összefüggésben. A tárca közlése szerint az érintettek energiahordozók illegális tengeri csempészetében vettek részt - írja az MTI.

A dél-koreai hadsereg közölte szerdán, hogy amerikai és japán katonákkal közös háromnapos hadgyakorlatot kezdtek hétfőn az Észak-Korea jelentette fenyegetés miatt. A gyakorlaton részt vett a nukleáris meghajtású Carl Vinson amerikai repülőgép-hordozó is.

Kim Dzsong Un egyébként folyamatosan háborúval fenyegetőzik, és egyre gyakrabban. Nemrégiben például azt mondta, Phenjan nem fog habozni, hogy atomtámadást indítson, ha ellenségei "nukleáris fegyverekkel provokálják. Előtte pedig azt közölte, az Egyesült Államok elszámította magát egy, a Koreai-félsziget közelébe tervezett hadgyakorlattal, ezért számolnia kell a Észak-Korea lépéseivel. "Elmúltak azok az idők, amikor a megelőző csapás az Amerikai Egyesült Államok monopóliuma volt" – jelentette ki Kim Dzsongun. Kim Dzsong Un szerint az Amerikai Egyesült Államok atomháborúra tett kísérletet, és úgy reagált, hogy nem marad el Észak-Korea válasza. Szerinte az amerikai katonai provokációk egyre veszélyesebb szakaszba lépnek. 

Legutóbb pedig arról számoltunk be, hogy Phenjan a napokban új, hiperszonikus fegyverrel felszerelt, szilárd hajtóanyagú közepes hatótávolságú rakétát tesztelt.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés