Hirdetés

Ettől tartottunk: jön a hideg, hamarosan ismét berobbanhat a koronavírus-járvány

Nap Híre portré Nap Híre

A szakemberek egyetértenek abban, hogy az ideiglenesen csökkenő esetszámok után várható, hogy a tél során ismét berobbanhat majd a koronavírus-járvány.

A szakértői előrejelzések szerint meglehetősen kiszámíthatatlan, hogy hogyan alakul a koronavírusos megbetegedések száma, abban azonban egyetértenek a szakemberek, hogy az ideiglenesen csökkenő esetszámok után várható, hogy a tél során ismét felfut majd a járvány - írja a Pénzcentrum cikke nyomán a Dívány.

A Yale Medicine fertőző betegségekkel foglalkozó specialistája, dr. Scott Roberts szerint még néhány hónapig kitarthat az esetszámok jelenleg megfigyelhető kedvező mintázata, ám véleménye szerint a trend nem lesz tartós. Dr. Matthew Binnicker, a Mayo Klinika virológiai igazgatója is így gondolja és azt mondta: elkerülhetetlen, hogy az őszi és téli hónapokban emelkedésnek induljon a koronavírus megbetegedések száma, ugyanis az emberek ezekben az időszakokban több időt töltenek zárt térben, valamint a hűvösebb, szárazabb időjárás kedvez a vírus terjedésének. 

A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozták: a koronavírus terjedése továbbra is meglehetősen kiszámíthatatlan, különösképp azért, mert egy új variáns bármikor megváltoztathatja a helyzetet. Összességében azonban dr. Roberts szerint az idei Covid-szezon enyhébb lehet, mint a korábbi években. Ebben az is közrejátszhat, hogy akik mostanában átesnek koronavírus-fertőzésen, azoknak az immunrendszere sokkal hatékonyabban tudja majd télen felvenni a harcot a vírussal.

A naphire.hu legutóbb múlt hét pénteken számolt be arról, hogy áll most a koronavírus-helyzet Magyarországon. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ akkor azt közölte, hogy stagnál a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben. Hozzátették: a izsgált települések zömét stagnáló tendencia jellemezte, azonban emelkedő tendenciát tapasztaltak Békéscsabán, Kecskeméten és Veszprémben, míg csökkenést a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep ellátási területén és Debrecenben.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés