Hirdetés

Elképesztő húzás Slashtől, csodálatos blues-lemezzel jelentkezik

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Slash, az ikonikus, Grammy-díjas gitáros és dalszerző bejelentette, hogy hatodik szólóalbuma "Orgy Of The Damned" címmel május 17-én jelenik meg a Gibson Records gondozásában. Itt az első dal, amelyen Brian Johnson, az AC/DC frontembere énekel és Steven Tyler, az Aerosmith énekese szájharmonikázik.

A 11 blues-klasszikus feldolgozásából és egyetlen, instrumentális saját szerzeményből álló nagylemez tisztelgés a műfaj klasszikusai előtt. Az első kislemezdal, a "Killing Floor" - amelyben Brian Johnson az AC/DC-ből énekel, Steven Tyler az Aerosmithből pedig szájharmonikázik Howlin' Wolf 1964-es chicagói blues-sztenderdjének egészen zseniális felfolgozása - írja a Blabbermouth.

A "Killing Floor"-hoz készült új videóban, amely alább látható, először láthatjuk Slash-t és blueszenekarát együtt. Az összetétel: Johnny Griparic (basszusgitár),Teddy Andreadis (billentyűs hangszerek),Michael Jerome (dobok),és Tash Neal (ének/gitár).

Slash azt mondta a Blabbermouth beszámolója szerint: "'Killing Floor' az egyik kedvenc Howlin' Wolf dalom, de egyben az egyik ikonikus blues riff is, ami fiatal gitárosként felcsigázott. Mindig is szerettem volna valamilyen formában feldolgozni, és ez a lemez tökéletes eszköz volt erre. De ezzel a zenekarral és Brian Johnson énekével eljátszani ezt olyan dolog, amit akkoriban el sem tudtam volna képzelni. Nem is beszélve Steven Tylerről, aki szájharmonikázott a felvételen."

Slash 2015-ben a Rock am Ringen
Slash 2015-ben a Rock am Ringen Wikipedia

Johnson hozzátette: "Amikor Slash megkért, hogy énekeljek a 'Killing Floor'-on, azonnal igent mondtam. Ez volt az egyik első dal, amit a legelső zenekaromban megtanultam, és amikor lejátszotta nekem a háttérsávot, nem volt kérdés, hogy vállalom. Steven szájharmonikája rohadt dögös. Jól éreztem magam Slash-sel a stúdióban, és azt hiszem, igazságot szolgáltattunk ennek a nagyszerű régi dalnak."

Az "Orgy Of The Damned" című albumhoz Slash újra összeállt a legendás producerrel, Mike Clinkkel, aki a Guns N’ Roses legendás felállása idején az Appetite for Destrucnion és a Use Your Illusion lemezek producere volt. Ezen felül első szólólemezéhet, a 2010-es, "Slash" című alhumhoz hasonlóan a különböző dalokhoz különböző énekeseket kért fel, akik között ott van Gary Clark Jr., Billy F. Gibbons, Chris Stapleton, Dorothy, Iggy Pop, Paul Rodgers, Demi Lovato, Brian Johnson, Tash Neal, Chris Robinson és Beth Hart. Ezen kívül Slash újra összeállt két, a '90-es évekbeli Blues Ball nevű formációjában játszó társával, a basszusgitáros Johnny Griparic-kal és a billentyűs Teddy Andreadis-szel, valamint behozta Michael Jerome dobost és Tash Neal énekes-gitárost.

Bár Angliában nőtt fel, Slash-t amerikai nagymamája már korán megismertette vele a bluest, és azonnal megtetszett neki B.B. King. Ugyanakkor a szülei a '60-as évek brit rock 'n' rollját hallgatták. Slash később rájött, hogy kedvenc zenészeinek mindegyikére ugyanazok a B.B. King blues lemezek voltak hatással, mint amiket ő maga is hallgatott kisgyerekként, amikor gitározni kezdett.

Az "Orgy Of The Damned" a blues műfajon belül a stílusok széles skáláját öleli fel, Robert Johnson "Crossroads" című dalának lendületes, lármás feldolgozásától T. Bone Walker "Stormy Monday" című dalának panaszos előadásáig. Néhány dalt Slash 90-es évekbeli zenekara, a Slash’s Blues Ball már előadta élőben, míg mások, mint Stevie Wonder "Living For The City" című dala Slash régi kedvencei voltak. Ilyen a "Hoochie Coochie Man", amelyet Willie Dixon írt és Muddy Waters tett híressé 1954-ben. A felvétel egy észak-hollywoodi stúdióban készült, ahol a hangsúlyt az improvizációra helyezve, ami dinamikussá, energikussá és nyerssé tette a lemezt.

Amikor Slash énekeseket keresett, azonnal megkereste régi barátját, Iggy Popot, aki már régóta szeretett volna felvenni egy blues-dalt. Iggy Lightnin' Hopkins 1962-es "Awful Dream" című számát javasolta, amelyet eredetileg akusztikus gitáron játszottak le.

"A dal Iggy-féle interpretációja fenséges" - mondja Slash. "És ez olyasmi, amit még senki sem hallott tőle."

Az albumot eredeti instrumentális szám, a "Metal Chestnut" zárja, amelyet Slash kifejezetten az "Orgy Of The Damned"-ra írt.

A Naphire.hu néhány hónapja írt arról, hogy Slash összefutott egy reptéren az azóta a kegyelmi botrányba belebukott Novák Katalin volt köztársasági elnökkel 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés