Hirdetés

Káprázatos virágtengerré alakult a Föld legszárazabb sivataga

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Az észak-chilei Atacama-sivatag a Föld egyik legszárazabb helye, de az általában kopár homokot jelenleg fehér és lila virágok tengere borítja be.

Az Atacama-sivatagot Desierto Florido ("virágzó sivatag") néven ismerik, mert néhány évente virágba borul, amikor a megfelelő csapadék- és hőmérsékletszintek egybeesnek, és felébresztik sivatagban szunnyadó virágmagvakat.

Ez általában tavasszal történik. A mostani virágzás azonban szokatlanul korán - a déli félteke tél közepén - következett be, köszönhetően az El Niño-nak, az az globális időjárást befolyásoló természetes éghajlati jelenség okozta esőzéseknek.

A virágzás általában egybeesik az El Niño-val, amely során a régióban melegebb a hőmérséklet, ami nagyobb párolgáshoz és ezáltal több csapadékhoz vezet - írja a CNN.

Az elmúlt 40 évben mintegy 15 virágzási eseményre került sor a Chilei Pápai Katolikus Egyetem 2022-es elemzése szerint.

A virágzás azonban még nem elég kiterjedt ahhoz, hogy hivatalosan a "virágzó sivatag" részének tekintsék, mondta a Reutersnek Cesar Pizarro, aki a chilei kormány által működtetett Nemzeti Erdészeti Vállalat (CONAF) biodiverzitás-védelmi szervezetének vezetője.

"De több eső várható, ami azt jelenti, hogy a virágok nagyobb területen is elterjedhetnek" - tette hozzá.

A chilei kormány 2022-ben bejelentette egy új nemzeti park létrehozását az Atacama-sivatagban, hogy megvédje ezeket a ritka virágokat és az általuk támogatott élővilágot - beleértve a rovarokat, hüllőket és madarakat.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés