Hirdetés

Fel kell készülni az 50 fokos hőségre: az El Nino rosszabb lesz, mint gondoltuk

Garai Kitti portré Garai Kitti

Sokan már most is nehezen bírják a nagy hőséget, pedig ez még csak a kezdet a volt. A szakértők szerint Európa gyorsabban melegszik, mint amire számítani lehetett.

Az agroinform.hu azt írja, jelenleg még a La Niña érvényesül Európában, de lassan bekopogtat az El Nino, ami ha elkezd nagyobb mértékben dominálni, akkor akár több tízezer halálos áldozattal számolhatunk. 

Az Európai Űrügynökség nemrég figyelmeztetést adott ki, miszerint a kontinensen hamarosan több területen is rekordok születhetnek. A spanyol, a görög, a francia, valamint a horvát és a török kormány már figyelmeztette a lakosságát, hiszen ezekben az országokban a hőmérséklet hamarosan elérheti a 40 Celsius-fokot, sőt, nem kizárt, hogy ennél jóval melegebbet is mérhetnek majd. 

Az elmúlt napokban már erős hőhullám érte el Európát. Görögországban és Olaszországban például elviselhetetlen meleg volt. Előbbinél erdőtüzek is pusztítanak, míg az olaszoknál 10 városban, köztük Rómában, Firenzében és Bolognában is vörös riasztást adtak ki a nagy hőség miatt. 

Eközben a spanyoloknál július 11-én abszolút hőmérsékleti rekord dőlt. Az Európa Űrügynökség műszerei Extremadura autonóm tartományban 60 Celsius-fokos felszíni hőmérsékletet mértek.

És sajnos a legrosszabb hír, hogy ezzel még nincs vége. A szakértők szerint az El Nino a  tél folyamán az északi féltekén tovább erősödik majd. Míg 2022-ben összesen 60 ezer ember halt meg a kontinenset sújtó hőhullámok miatt, addig az ENSZ figyelmeztetett arra, hogy válság kezelését megcélzó kutatásait felgyorsítja. 

A szakemberek szerint november és január között tetőzhet a La Nina, onnantól azonban átveszi a terepet az El Nino.  Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) munkatársai szerint a most érkező váltás sokkal extrémebb lesz, mint az 1997-es volt. Akkor a hőhullámok következtében rengeteg ember veszítette életét.

Az Euronews pedig arról írt, hogy július végéig még marad a mediterrán régiókban a Charon hőhullám. Addig azonban a hőmérséklet biztosan nem csökken, sőt a mostaninál tovább emelkedhet. A szakértők szerint a két éve augusztusban regisztrált rekord is könnyen megdőlhet. Az észak-afrikai Tunéziában a forróság elérheti az 50 Celsius-fokot. Figyelmeztettek, hogy nemcsak Szicíliában lehet ismét 48,8 Celsius-fok, hanem számos görög, török, spanyol és egyéb olasz területen is.

Az ENSZ meteorológiai ügynöksége arra figyelmeztet, hogy a kánikula augusztusban is folytatódhat. A következő hónapban átlagosan 8-12 fokkal mérhetünk magasabb hőmérsékleteket a megszokottnál.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés