Hirdetés

Íme a legfontosabb kép a koraszülöttekről a világnapon

Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

Kevés szebb dolog van az életben annál, mint amikor valaki a kezében tarthatja úsjszülött babáját. Vannak azonban olyanok, akiknek az élet kicsit nehezebb utat szánt. Sokan koraszülöttek, november 17-én az ő világnapjuk van. Az MTI pedig egy érdekes grafikont mutatott róluk.

2011 óta ezen a napon hívják fel a figyelmet a koraszülött babák életéért vívott küzdelemre. A WHO meghatározása szerint a 37. hét előtti szülések koraszülésnek számítanak, és koraszülöttek a 2500 gramm súlyt el nem érő újszülöttek is. 

A világon tíz megszületett gyermekből egy koraszülött, a koraszülöttség az újszülött-halálozások vezető oka. Ha nem kapnak nem megfelelő ellátást, a koraszülöttek nagy hátrányból vagy élethosszig tartó fogyatékossággal indulhatnak neki az életnek.

Nézzük, hogyan alakul a koraszülöttek aránya Magyarországon az utóbbi időben.

Jó látható az a tendencia, hogy az utóbbi időben a koraszülöttek aránya csökken. Remek hír ez a világnapon.

Ezen a napon több helyen is különböző akciókat tartanak. A Debreceni Egyetem épületeit például lila fénnyel világítják meg - közölte a Debreceni Egyetem.   

A kezdeményezés céljaként azt jelölték meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a koraszülötteket nevelő családokra, problémáikra, nehézségeikre, és a babákat ellátó egészségügyi dolgozók munkájára.

Mi történhet a koraszülött babával?

Hivatkozás másolása

A koraszülött csecsemőket az orvosi ellátás a 25. gesztációs héttől kezdődően meg tudja menteni, még extrém kis születési súly esetén is. A koraszüléskor esetlegesen fellépő különböző károsodások gyakran érinthetik azokat az agyi területeket, melyek a nyelv fejlődéséért felelősek (pl. bal temporoparietális terület). 

Elképzelhető az is, hogy a korán megszakított intrauterin érés és a különböző környezeti hatások miatt az agykérgi területek fejlődése megváltozik. Ezen tényezők miatt előfordulhat, hogy a koraszülöttség atípusos nyelvi fejlődéssel jár együtt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés