Hirdetés

Fordulat: letartóztatják a Hamász tömeggyilkos vezérét?

Virág Sára portré Virág Sára

Az Egyesült Államok bejelentette: hivatalosan is vádat emelnek Jahja esz-Szinvár és más magas rangú Hamász-tisztviselők ellen az október hetedikei brutális támadással kapcsolatban. A feljelentés az amerikai bűnüldöző szervek azon törekvésének a része, hogy megbüntessék a terrortámadás kitervelőit. 

Az amerikai igazságügyi minisztérium kedden jelentette be, hogy hivatalosan is vádat emelnek Jajha Szinvár és más magas rangú Hamász-tisztviselőkkel szemben az október hetedikei terrortámadással kapcsolatban. A New York-i szövetségi bíróságon benyújtott hétrendbeli büntető feljelentés szerint a vádak: halálos külföldi terrorista szervezet anyagi anyagi támogatása, amerikai állampolgárok meggyilkolására irányuló összeesküvés és terrorizmus finanszírozása. Irán és a libanoni Hezbollah ellen pedig az a vád, hogy pénzügyi támogatást és fegyvereket, köztük rakétákat és egyéb katonai felszereléseket biztosítottak a Hamásznak a támadáshoz. 

A feljelentésnek azonban inkább szimbolikus, mintsem gyakorlati jelentősége van. 

Szinvár ugyanis jelenleg is éppen egy gázai alagútban rejtőzik, a hat vádlottból pedig három több, mint valószínű, hogy már nem is él. Egyes tisztviselők szerint azonban további lépésekre is lehet majd számítani egy széleskörű megtorló akció részeként, amelynek célja, hogy elégtételt vegyen a Hamászon, amelyet az Egyesült Államok 1997-ben nyilvánított terrorista szervezetnek, és amely számtalan támadást követett már el Izrael ellen az elmúlt évtizedekben – írja az AP News

A feljelentést még februárban nyújtották be, ám akkor még nem hozták nyilvánosságra, hogy az Egyesült Államoknak legyen lehetősége elfogni a Hamász akkori vezetőjét, Iszmáil Haníjét. Haníje halála és a régióban történt egyéb változások miatt azonban már nem annyira szükséges a titoktartás – fogalmazott az Igazságügyi Minisztérium. "A nyilvánosságra hozott feljelentés csak egy kis részét képezi annak a műveletnek, amellyel a Hamászt vesszük célba" – Merrick Garland főügyész az üggyel kapcsolatban, hozzátéve, hogy az erőfeszítéseknek itt közel sincs vége. 

A vádemelésről szóló hírek épp akkor érkeztek, amikor a Fehér Ház azt is bejelentette, hogy egy új fegyverszüneti megállapodáson dolgoznak az egyiptomi és katari közvetítők segítségével, hogy befejeződjön a Hamász és Izrael között dúló, már csaknem egy éve tartó háborúskodás. Egy névtelenséget kérő amerikai tisztviselő úgy nyilatkozott az AP-nek, szerinte a vádemelés nem fogja befolyásolni a tárgyalásokat. John Kirby Pentagon-szóvivő szerint a legutóbb holtan talált hat túsz, köztük egy amerikai-izraeli kettős állampolgár, Hersh Goldberg-Polin csak még sürgetőbbé tették a tárgyalásokat. 

"Hersh és a többi amerikai ellen elkövetett minden gyilkosságot terrorcselekménynek tekintjük" – fogalmazott Garland főügyész a nyilatkozatban. "Továbbra is támogatjuk az amerikai kormányt abban, hogy hazahozza a még fogságban szenvedő amerikaiakat" – tette hozzá. Szinvárt Haníje meggyilkolása után nevezték ki a Hamász vezetőjének, jelenleg pedig az Izrael által keresett terroristák listájának élén áll. Az elmúlt tíz hónap nagy részét valószínűleg egy föld alatti alagútban töltötte Gázában, azt nem tudni pontosan, hogy mennyi kapcsolata van a külvilággal. Ugyanakkor Haníje ellen is vádat emeltek. 

Az Egyesült Államok által benyújtott vádemelés a teljesség igénye nélkül a következő terroristákra vonatkozik: Marwan Issan, a Hamász gázai fegyveres szárnyának helyettes vezetője, aki részt vett az októberi támadás kitervelésében, és akivel Izrael már végzett állítása szerint. Khaled Mashaal, Haníje egy másik helyettese és a katari székhelyű csoport korábbi vezetője. Mohammed Deif, akiről Izrael szintén azt állította, hogy végzett vele egy légicsapásban, valamint a libanoni Ali Baraka, aki a Hamász külkapcsolataiért felel. 

Merissa Khurma, a washingtoni Wilson Center agytröszt egyik szakértője úgy fogalmazott, a vádemelés egy újabb eszköz az Egyesült Államok számára, hogy reagáljon a terroristák jelentette fenyegetésre, amely rájuk és Izraelre nézve is veszélyes. "Ha megtalálják és bíróság elé állítják Szinvárt az október 7-i támadások kiterveléséért, az jelentős győzelem lenne mind az Egyesült Államok mind pedig azok számára, akik elvesztették a szeretteiket" – mondta. Mivel azonban Szinvár bujkál, szerinte a Hamászt nem hatja meg a vádemelés – tette hozzá. A szakértő szerint az ügy azért fontos az Egyesült Államok számára, mert az október hetedikén megöltek vagy elraboltak közül sokan amerikai állampolgárok voltak. 

Mint arról a Nap Híre rengeteg alkalommal beszámolt: közel 11 hónap telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Gázai övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak közel 1200 halálos áldozata van és a Hamász 250-nél is több túszt is ejtett, közülük Izrael szerint körülbelül 132-en maradtak az ostromlott Gázában. Izrael katonai hadjárata legalább 40 ezer ember halálát okozta Gázában, többségükben nők és gyermekek - a Hamász vezette terület egészségügyi minisztériuma szerint.

A büntetőfeljelentés úgy írja le a a mészárlást, mint a Hamász történetének "legerőszakosabb és legnagyszabásúbb terrortámadása". Azt is részletezi, ahogy a Hamász "teherautókkal, motorkerékpárokkal, buldózerekkel, motorcsónakokkal és siklóernyőkkel" érkező terroristái brutálisan megerőszakolták, megcsonkították és meggyilkolták a jelenlévőket. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés