Hirdetés

Egészen meglepő kutatás született az amerikai népről, ilyet nagyon régen nem láttunk

Virág Sára portré Virág Sára

Egy új felmérés kissé meglepő, ám annál pozitívabb dologra világít rá: az amerikai lakosság ugyanis évek óta nem volt annyira egészséges, mint mostanában. 

De mit is állapított meg pontosan ez a felmérés? Az Axios beszámolója szerint azt, hogy: az elmúlt időszakban csökkent a kábítószer-túladagolásokkal kapcsolatos halálok száma, növekedett az amerikai lakosság élettartama, javultak a rákos megbetegedések túlélési esélyei és még fogyásnak is indult a lakosság.

A javulásban jelentős szerepet játszik a kezelések fejlődése, és ami talán még fontosabb: a megelőzés. A Z-generáció köreiben például komoly pálfordulatot lehet megfigyelni a drogokkal és az alkohollal kapcsolatban. Az elhízás egy évtizede nem tapasztalható csökkenésében pedig az olyan gyógyszerek piacra kerülése játszhat szerepet, mint a Wegovy és az Ozempic. Ám fontos megjegyezni, hogy az amerikai lakosság még mindig korábban hal meg és általában több betegségben szenved, mint más fejlett országok lakói. Ez hatványozottan igaz akkor, ha nem jó az illető anyagi helyzete. 

Minden rendelkezésre álló adat azt mutatja, hogy a pandémia óta sokat javult a helyzet: 

  • A várható élettartam 2022-ben 77,5-re nőtt a 2021-es évi 76,4-ről, bár az igaz, hogy így is elmarad a világjárvány előtti, 2019-es 78,8-as rátától. 
  • A halálozási arány minden 15 éves és annál idősebb korosztályban csökkent, bár a ezzel ellentétben csecsemőhalandóság megnőtt.
  • A COVID 2022-ben a harmadik vezető halálokról a negyedik helyre esett vissza, a szívbetegségek, a rák és a halálos sérülések után.

A kábítószer-túladagolással kapcsolatos halálesetek száma 2023-ban is csökkent már, a CDC előzetes adatai szerint azonban idén még drasztikusabb visszaesés tapasztalható. Pontos diagnózist nem lehet mondani azzal kapcsolatban, hogy ez miért lehet, a szakértők szerint azonban a pandémiai elszigeteltség megszűnéséhez lehet köze. Az American Cancer Society szerint a rákos megbetegedések túlélési rátája 1970-es évek közepén ért 49 százalékról 69 százalékra növekedett 2013 és 2019 között. Ami pedig az elhízást illeti: 10 felnőtt amerikaiból négy még mindig túlsúlyos, de ez a szám legalább már nem emelkedik. 

Ez pedig igen jó hír, hiszen az elhízás számtalan betegség kialakulásához vezethez a későbbiekben, bár sok biztosító egyáltalán nem fedezi a sokszor igencsak drága fogyasztó gyógyszereket. Az Egyesült Államok ugyanakkor a Commonwealth Fund által nemrég készített felmérése szerint tíz fejlett ország közül még mindig az utolsó helyen kullog, már ami az egészségügyet illeti. Ennek az oka többek között az ellátás borsos ára, ezért sokan egy átfogó reformot javasolnak az amerikai egészségügyi rendszerrel kapcsolatban. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés