Hirdetés

Sokkoló kutatás: autizmushoz vezethet egy terhesség alatti betegség

Garai Kitti portré Garai Kitti

A terhesség alatti vírusfertőzés autizmus diagnózisához vezethet a gyermeknél, derül ki egy új kutatásból.

Irene Sanchez Martin, a Long Island-i Cold Spring Harbor Laboratory posztdoktori kutatója elmondta, hogy az egérembriókon a fejlődési rendellenességek jelei mutatkozhatnak nem sokkal azután, hogy az anyjuk vírusfertőzésnek van kitéve. "Az általunk használt modell nagyon jól megalapozott az autizmus spektrum zavarainál” – magyarázta Sanchez Martin. "A különbség az én munkámban az, hogy azt vizsgálom, mi történt a magzatokkal 24 órával az anyai gyulladásnak való kitettség után, ahelyett, hogy az utódok viselkedését elemezném felnőttként” - tette hozzá. 

Az autizmus - amely a becslések szerint minden 36. amerikai gyermeket érint - olyan fejlődési rendellenesség, amely befolyásolja az emberek tanulási, viselkedési, kommunikációs és másokkal való interakciós képességét. Az autizmusnak nincs egyetlen ismert oka, de úgy vélik, hogy a genetika és a környezeti tényezők szerepet játszanak benne. A tudósok már régóta tanulmányozzák az anyai immunaktivációt, azt az elképzelést, hogy a terhesség alatti fertőzés okozta gyulladás hatással lehet a magzat fejlődő agyára, növelve az autizmus kockázatát - írja a New York Post. 

A Cold Spring Harbor Lab szerint Sanchez Martin munkája az első olyan vizsgálat, amely a prenatális gyulladás embrióra gyakorolt hatását vizsgálja egy autizmus-modellben. Sanchez Martin arról számol be, hogy kísérletei során az összes nőstény egérembrió védettnek tűnt a fejlődési rendellenességektől, míg a hím embriók akár egyharmada is erősen érintett volt.

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint a fiúknál közel négyszer nagyobb valószínűséggel diagnosztizálnak autizmust, mint a lányoknál. Sanchez Martin kutatását a héten mutatták be a Society for Neuroscience konferencián Chicagóban. Reméli, hogy munkája végül segít majd azonosítani az autizmus korai figyelmeztető jeleit - még a születés előtt.

Tanulmánya azt követően készült, hogy a Michigan Egyetem és a CDC kutatói arról számoltak be, hogy a veleszületett citomegalovírus-fertőzéssel született gyermekek körülbelül 2,5-szer nagyobb valószínűséggel kapnak diagnózist az autizmusról. Az elmélet szerint a vírus kiválthatja az anyai immunrendszer aktiválódását. A kutatók a citomegalovírus rutinszerű újszülöttkori szűrését szorgalmazzák, amely a terhesség és a születés során gyakran tünetmentes.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés