Hirdetés

Egyre borzalmasabb az édesanyák helyzete a munkaerőpiacon - senki sem segíti őket

Virág Sára portré Virág Sára

Egyre több és több fiatal édesanya marad otthon háztartásbeliként a gyermeke megszületése után, ez azonban sokaknál nem szándékos döntés: a gyermekfelügyelet árai az egekbe szöktek az Egyesült Államokban, így sokan egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy visszamenjenek dolgozni. 

Nicole Slemp kisfia augusztusban látta meg a napvilágot. A nő ezután úgy készült, hogy hamarosan visszatér dolgozni, de miután a férjével elkezdtek matekozni, kellemetlen meglepetésel szembesültek. A számukra megfelelő gyermekfelügyelet is havi 2000 dollárba került volna, a bekerülést pedig egy hosszú várólista előzte meg, de még a legolcsóbb opció is havi 1600 dollárt emésztett volna fel, ami a nő bevételének a nagyobbik része. A férje 35 dolláros órabérért dolgozott, ha pedig mindketten keresők, akkor az összbevételük túl magas ahhoz, hogy kormányzati segítséget vegyenek igénybe. "Tényleg nem akartam otthagyni a munkámat" – fogalmazott a 33 éves nő, de úgy érezte, hogy nincs más választása. 

Ez a dilemma pedig egyáltalán nem ismeretlen az Egyesült Államokban élő édesanyáknak. A jó minőségű gyermekgondozás gyakorlatilag megfizethetelenül drága, a kormány által nyújtott segítség igencsak korlátozott, de még a nyitvatartás sem az édesanyák malmára hatja a vizet. 2022-ben minimum minden tizedik gyermek egyik szülőjének azért kellett vagy felmondania vagy pedig munkahelyet váltania, mert nem tudták megoldani a gyermekfelügyeletet, ez a teher pedig sokkal inkább hárul az édesanyákra, mint az édesapákra. A nők sokkal nagyobb arányban lépnek ki a munkaerőpiacról, hogy gondoskodjanak a gyerekeikről. 

Az otthonmaradó édesanyák nagyrésze nem saját akaratából dönt így

Hivatkozás másolása

A nők munkaerőpiaci reprezentációja ugyan helyreállt a koronavírus-járvány óta, de a diplomával nem rendelkező nők közül akkor is rengetegen szembesülnek ezzel a problémával. Rengeteg olyan nő van, akiknek akkor problémát okoz a gyermekük elhelyezése, hogy vagy teljesen kiesnek a munkából, de ha nem is, akkor is karriert kell váltaniuk – írja az AP News. Ez pedig alaposan árnyalja azt a képet, amely szerint az otthon maradó édesanyák leginkább azok a nők, akik ezt az életmódot választják egy jól kereső férj mellett. 

"Ebben az országban a főállású édesanyák aránytalan számban azok a nők, akik nem keresének eleget a gyermekfelügyelet finanszírozásához, ezért nincs más lehetőségük, mint otthon maradni a gyerekkel" – magyarázta Jessica Calarco, a Wisconsin-Madison Egyetem szociológusa. Saját adatai alapján az otthonmaradó nők háromnegyede olyan háztartásban él, ahol évi 50 ezer dolláros jövedelemmel gazdálkodnak. A gyermekfelügyelet költségei azonban annyira magasak, hogy sokszor még a magasabb végzettséggel rendelkező nőknek is komoly problémát okoznak. 

Jane Roberts és a férje is tanárként dolgozik, ám amikor megszületett a gyermekük, szóba sem kerülhetett a gyerekfelügyelet. A nő munkahelyén nincs fizetett szabadság vagy szülői szabadság, így Roberts az összes betegszabadságát és szabadnapját elhasználta a gyermek megszületése után. Márciusban tért vissza dolgozni, akkor pedig a férje vette ki a szabadnapjait, emiatt a tanév végére több mint kéthavi fizetésüktől estek el. Jane Roberts ősszel már nem tért vissza tanítani. A döntés nagyon megrázta, mert egész életében ezt a szakmát szerette volna űzni. Az amerikai családok jelentős részének nagyon nagy problémát okoz, hogy megfizethető áron jussanak gyermekfelügyelethez – írja a portál. 

A költségek mellett azonban a várólista is komoly gondot okoz, még azoknak is, akik alapvetően jobb helyzetben vannak. Daizha Rioland öt hónapos terhes volt első gyermekével, amikor egy dallasi édesanyákat tömörítő Facebook-csoportban kiposztolta, hogy gyermekfelügyeletet keres. Többen figyelmeztették, hogy ha nincs várólistán, akkor már bőven későn kezde el a keresést. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés