Hirdetés

Egészen elképesztő felfedezésre bukkantak a régészek a szomszédban

Nap Híre portré Nap Híre

A régészek egy kétezeréves gyermekcipőre bukkantak.

A becslések szerint egy kétezer éves, meglepően jó állapotú gyermekcipőre bukkantak a régészek a nyugat-ausztriai Dürrnberg közelében. A beszámolók szerint a bőrből készült cipő mérete nagyjából 30-asnak felel meg, és a kialakítása alapján az időszámításunk előtti 2. században készült - adta hírül a Telex.

A területen, ahol a leletet találták már a vaskortól kezdve sóbányászattal foglalkoztak, ez pedig hozzájárulhatott ahhoz, hogy a lábbelit épségben találták, hiszen a só konzerválja a szerves maradványokat. A cipő mellett találtak egy fából készült lapát nyelét és szőrmemaradványokat is. A bőrcipő fűzői vászonból vagy lenből készülhettek.

Dürrnbergi kutatási tevékenységünk évtizedek óta értékes leletekkel szolgál a legkorábbi bányászati tevékenységek tudományos feltárásához. A szerves anyagok általában idővel lebomlanak, ezért az olyan leletek, mint ez a gyerekcipő, de az olyan textilmaradványok vagy ürülék, mint amilyeneket Dürrnbergben találtunk, rendkívül ritka betekintést nyújtanak a vaskori bányászok életébe

- közölte Thomas Stoellner, a Német Bányászati Múzeum kutatási osztályának vezetője. Hozzátette, egy gyermekcipő megtalálása mindig különleges dolog, ugyanis ez bizonyítja, hogy a föld alatt jelen voltak a gyerekek is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés