Hirdetés

Az ország, ahol a bűnbandák uralkodnak a börtönökben

Virág Sára portré Virág Sára

A hírhedt Los Choneros banda még hírhedtebb vezetője, José Adolfo Macías hatalmas fürdőszobás lakosztályával, a gigantikus ággyal és a mini hűtővel úgy éldegélt, mintha egy ötcsillagos szállodában tengetné a mindennapjait, és nem Ecuador egyik legnagyobb börtönkomplexumában. A cellájáról készített felvételek bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy hogy a bűnbandák gyakorlatilag átvették az irányítást az ország börtönrendszere felett, főhadiszállásaikká alakítva azokat. 

A hírhedt bandavezér cellájáról készült felvételek a CNN birtokába is eljutottak. Ezeken a felvételeken Macías szobája és egy hatalmas füves udvar látható. ,,Úgy él, mint egy király" – kiáltja egy katona a felvételen. A jelenetek a La Regional börtönben zajlódtak le, a felvételeket pedig a hadsereg készítette. Egy másik felvételen, amit a börtöncellájában készítettek, egy hatalmas falfestmény látható a bandavezérről. Ezek a felvételek feketén-fehéren bizonyítják, hogy Ecuador börtönrendszere mára a bűnözők legfőbb főhadiszállásává vált, főleg azokévá, akik országszerte jelentős hatalommal rendelkeznek. A szervezett bűnözés kevesebb mint egy évtized alatt Latin-Amerika legveszélyesebb helyévé változtatta ezt a korábban viszonylag békés országot. A börtönbeli mészárlások mind gyakoribbá és gyakoribbá váltak az utóbbi években, és már több száz áldozatot szedtek; néhány holttestet már csak feldarabolva találtak meg. A legutóbbi zavargás során 130 börtönőrt ejtettek túszul. 

,,A börtönöket mára bűnözők irányítják, ennek köszönhetően José Adolfo Macías is mindent megkaphatott, ami csak szem-szájnak ingere: tv, internet, alkohol, nők, akármi" – magyarázta Jean Paul Pinto ecuadori biztonsági szakértő, aki korábban a rendőrség és a hírszerző szolgálatok tanácsadója is volt. A szkértők szerint ez lehetett az oka annak is, hogy a bandavezérnek végül sikerült megszöknie a börtönből, ami irdatlan méretű erőszakhullámot indított el az országban. 

A hatóságok elvesztették az irányítást a börtönök felett

Hivatkozás másolása

Nagyjából egy évtizeddel ezelőtt kezdődött, hogy az ecuadori hatóságok kezdték elveszteni az irányítást a büntetés-végrehajtó intézmények felett – írja a CNN. A vezetők sorozatos mulasztása miatt a bűnözés egyre jobban elharapózott az intézményekben, és az sem segített, hogy tömeges letartóztatásokkal akarták feldarabolni a bűnszervezeteket. Ez a taktika visszafelé sült el, és csak azt segített elérni, hogy a bűnbandák országszerte el tudtak terjeszkedni. A tömeges bebörtönzéseknek koszönhetően egyre többen lettek a bandatagok a rácsok mögött, az utánpótlás szinte kifogyhatatlan volt. Az egész országra kiterjedt hálózat miatt több  bebörtönzött bűnöző tudott nyomást gyakorolni akár a börtön őreire is. 

,,A bandatagok zsarolással érték el, hogy rákényszerítsék az akaratukat a börtönőrökre, hiszen ha nem tették, amit mondtak nekik, veszélybe sodorhatták a családtagjaikat" – magyarázta Julio Cesar Ballesteros, aki korábban a társadalmi reintegrációért felelős miniszterhelyettes volt. Ballesteros szerint törvényszerű volt, hogy előbb-utóbb elharapózik a korrupció, hiszen a börtönőrök alulfizetettek, túlhajszoltak, és szörnyű körülmények között küzdenek a túlzsúfoltság ellen. A brutális túlzsúfoltság pedig csak szította az erőszakot. Többen arról számoltak be például, hogy rengeteg embernek kellett matracok nélkül aludnia a folyosókon. 

Ballesteros elmondása szerint a szervezett bűnözői csoportok teljesen átvették az irányítást a börtönökben. ,,A börtönöket már nem az állam igazgatja, belülről teljesen átvették az irányítást a bűnözők. A legtöbb börtönőrt vagy vezetőt megfenyegették vagy megzsarolták, így csak szemet hunynak minden felett" – magyarázta. 

A szakértők egyetértenek abban, hogy ez a jelenség az egész régióra jellemző. Latin-Amerika börtönrendszere már régóta a különböző bűnbandák legfőbb központja, főhadiszállása és toborzóközpontja. 2021-ben véres belharcok törtek ki a börtönökben a bandák között: abban az évben 300 fogoly vesztette életét a különböző intézmények falai között. Néhányukat lefejeztek, más raboknál pedig automata fegyverek, sőt, gránátok is voltak. José Adolfo Macías a La Regional nevű intézményben raboskodott a szökése előtt, amelyik az egyike azoknak az intézményeknek, amelyek egy komplexumot alkotnak a térségben. A korrupciót bizonyítja az is, hogy a bandavezér egy közepesen védett intézményben tölthette a büntetését és maximális szigorúságú helyett. 

Hiába a luxus, Macías így is a szökést választotta

Hivatkozás másolása

Decemberben a frissen beiktatott ecuadori elnök, Daniel Noboa azzal viccelődött egy állami médiának adott interjúban, hogy ,,Macías cellájában több konnektor van, mint egy Marriott-beli szobában". A kormány terve az volt, hogy a bandavezért egy szigorúan őrzött börtönbe szállítják. Hogy hogyan és mikor sikerült megszöknie, továbbra sem teljesen világos, de valószínűleg előre értesíthették az átszállításának a részleteiről. 

José Adolfo Macías szökésének a híre erőszakhullámot indított el Ecuadorban. Noboa elnöknek január 8-án szükségállapotot kellett hirdetnie. A börtönök személyszetét és több rendőrt túszul ejtettek, több városban robbanásokat történtek, fegyveresek törtek be egy tévéstúdióba, meggyilkoltak egy bandatagokkal foglalkozó ügyészt és több veszélyes bűnöző is megszökött a börtönökből. A frissen beiktatott elnök hadat üzent a bűnbandáknak és a hadsereget is a rendőrség mellé vezényelte. A folyamatos és masszív megtorlás következtében több mint 5000 embert tartóztattak le. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés