Hirdetés

Döbbenetes részletek az iráni elnök helikopterbalesetéről

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Mint arról a Nap Híre beszámolt, Iránban a mentők megpróbálnak elérni egy helikoptert, amely "incidensbe" keveredett, és amelynek fedélzetén Ebrahim Raiszi iráni elnök tartózkodott - jelentette az iráni állami televízió. A legfrissebb hírek szerint a helikopter kényszerleszállást hajthatott végre az időjárási körülmények miatt, ám ennek során megszakadt vele a kapcsolat.

 

Az első jelentések szerint a kényszerleszállás során végrehajtott "kemény landolásról" - azaz a normál leszállásnál nagyobb sebességű földet érésről - van szó, de nem részletezték, hogy kik voltak még a fedélzeten.

Mélyen vallásos nevelés

Hivatkozás másolása

Ebrahim Raiszi 1960. december 14-én született az iráni Mašhad városában. Fiatal korától kezdve mélyen vallásos nevelésben részesült. Iskolai tanulmányait szülővárosában kezdte, majd fiatalon Teheránba költözött, hogy tovább képezze magát a híres Qom városában található iszlám tudományos központban, ahol számos neves vallási vezető tanította.

Raisi politikai és vallási pályafutása gyorsan ívelt felfelé. 1979-ben, az iráni iszlám forradalom idején, még fiatal korában csatlakozott az újonnan alakult iszlám köztársaság igazságszolgáltatási rendszeréhez. Kezdetben bíróként és ügyészként dolgozott, majd különböző magas rangú pozíciókat töltött be az igazságügyi rendszerben.

Ügyészségi karrier

Hivatkozás másolása

Raiszi hosszú és meghatározó karriert futott be az iráni igazságszolgáltatási rendszerben. 1985-ben, mindössze 25 évesen, kinevezték Teherán főügyészének helyettesévé, majd 1989-ben Teherán főügyésze lett. 1994 és 2004 között az iráni Legfelsőbb Bíróság első helyetteseként tevékenykedett. 2004-től 2014-ig az Állami Főügyészséget vezette.

Buktatókkal az elnöki szék felé

Hivatkozás másolása

Ebrahim Raiszi aktív szerepet játszott az iráni vallási és politikai életben is. Szoros kapcsolatban állt Ali Hámenei legfelsőbb vezetővel, aki 2016-ban kinevezte Raisit az Astan Quds Razavi, az egyik legnagyobb és leggazdagabb iráni vallási alapítvány élére. Ez a pozíció tovább növelte befolyását és hírnevét Iránban.

Raiszi először 2017-ben indult az elnökválasztáson, de akkor alulmaradt a hivatalban lévő elnökkel, Haszan Róhánival szemben. 2021-ben azonban sikerrel járt, és 2021. június 18-án az iráni elnökválasztáson győzelmet aratott, majd augusztus 5-én beiktatták Irán elnökeként.

Elnökként Raisi számos kihívással néz szembe, beleértve az ország gazdasági nehézségeit, az Egyesült Államokkal és más nyugati országokkal fennálló feszültségeket, valamint a belső politikai és társadalmi reformok szükségességét. Raiszi elnöksége alatt hangsúlyt fektetett az igazságügyi reformokra, a korrupció elleni küzdelemre és az iszlám forradalom értékeinek megőrzésére.

Raisi személyes élete kevésbé nyilvános, de ismert, hogy felesége Jamileh Alamolhoda, aki maga is neves vallási tudós és pedagógus. Két lányuk van, és a család szorosan kötődik az iráni vallási és politikai élethez.

Ebrahim Raisi élete és karrierje tükrözi az iráni vallási és politikai elit összetett világát. Bírói és politikai pályafutása során számos magas rangú pozíciót töltött be, és jelentős befolyást gyakorolt az iráni társadalomra. Elnökként elődjénél konzervatívabb, ha tetszik keményvonalasabb politikát visz, ugyanakkor ódzkodik a Róhani előtt az elnöki tisztséget betöltő Mahmúd Ahmadinezsádra jellemző visszataszító megnyilvánulásoktól.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés