Hirdetés

Ebola-fertőzés nem, de egy csomó más probléma nehezíti a Burning Man Fesztivál drámáját

Morvay Péter portré Morvay Péter

Egyelőre fogalmuk sincs a hatóságoknak, hogyan menekíthetnek ki több mint 70 ezer embert a disztópikus sármocsárrá változott nevadai sivatagból.

A mágikus óriásbábú égetésről híressé vált Burning Man fesztivált 1986-os indulása óta nem érte ilyen természeti csapás, mint idén, amikor a napokon át tartó özönvízszerű eső elárasztotta a gigantikus sátortábort.

A víz mellett a váratlan hideg is veszélyezteti a fesztiválozókat, éjszakánként fagypont közeli hőmérséklet várható, miközben a résztvevők perzselő hőségre készültek. 

Az utak játhatatlanok, miközben a helyszínen fogytán van a víz, az elektromos áram és az élelmiszer.

A hatóságok arra utasították a tömeget, hogy még gyalog se hagyják el a táborhelyüket, és a lakókocsival érkezett résztvevők fogadják be azokat, akinek sátrát elmosta a víz.

A fesztivál helyszínét hermetikusan lezárták, se ki-, se be nem juthat senki.

A Burning Man a rituális tüzek helyett idén sártengerré vált
A Burning Man a rituális tüzek helyett idén sártengerré vált Daily Mail

A közösségi médiában megosztott felvételeken apokaliptikus állapotok láthatók, az extravagáns installációk és helyszínek, köztük a tömeges orgiákról hírhedt Orgy Dome háborús pusztulás utáni képet mutatnak.

A hétvégén egy fesztiválozó eddig tisztázatlan körülmények között meghalt, de 

az álhírnek bizonyult, hogy Ebola-fertőzésben vesztette volna életét.

Az agyagos sár vízzáró réteget képez a felszínen, így nincs remény arra, hogy a következő napokban jelentősen javuljon a helyzet, még akkor sem, ha az eső eláll. 

A Burning Man több mint három évtizede a világ egyik leghíresebb alternatív fesztíválja, amelyet a szervezők inkább pszichedelikus közösségi élményként határoznak meg, ahol a résztvevők jelentős része az ott töltött 7-10 nap alatt szabadon felfedezhetik és kifejezhetik személyiségük legbizarrabb rétegeit is. 

Nem ez az első sárba fulladt fesztivál, a legendás 1969-es Woodstock-i rendezvény első két napját is özönvíz árasztotta el. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés