Hirdetés

Kész, vége, iszonyatos szigor jön ebben az országban: betiltják az e-cigik használatát

Nap Híre portré Nap Híre

Betiltják Új-Zélandon az eldobható e-cigaretták (vape) használatát, és megemelik a kiskorúaknak árusítókra kiszabható pénzbüntetés összegét - jelentette be szerdán a wellingtoni kormányzat.

A lépés egy hónappal azután történt, hogy a kormány hatályon kívül helyezte az előző kabinet alkotta egyedülálló törvényt, amely megtiltotta volna a 2009. január 1-je után születetteknek, hogy dohánytermékeket vásároljanak, szabályozta volna a dohánytermékek nikotintartalmát, és több mint 90 százalékkal csökkentette volna a dohányértékesítő helyek számát - írja az MTI. 

Casey Costello, a témáért is felelős miniszter szerdán közölte, hogy az e-cigaretta továbbra is kulcsfontosságú eszköz a dohányzásról való leszokásban; az új szabályozás célja a kiskorúak dohányzásának visszaszorítása.

 "Bár az elektromos cigaretta (vape) használata hozzájárult a dohányzás jelentős mértékű csökkenéséhez, az e-cigaretta használatának rohamos növekedése az ifjúság körében aggodalommal tölti el a szülőket, a tanárokat és az egészségügyi szakembereket" - mondta a miniszter.

 Az új törvénytervezet értelmében 100 ezer új-zélandi dollár (közel 22 millió forint) értékű pénzbüntetéssel sújthatják azokat a kiskereskedőket, akik 18 éven aluliaknak adnak el e-cigarettát.

Emellett más szabályozások bevezetésével azt is megakadályoznák, hogy az e-cigaretták dobozára olyan képeket, illetve "csalogató elnevezést" helyezzenek, amelyekkel a termékek megvásárlására ösztönöznék a fiatalokat.

A naphire.hu azt is megírta, hogy életükkel játszanak azok a magyar fiatalok, akik a nemrégiben népszerűvé vált Poco Barra eldobható elektronikus cigarettát szívják. A fiatalok között rohamosan terjedő - ízesített folyadékkal teli - eszközzel akár 10 ezer slukkot is el lehet szívni, és mivel ilyen hosszú ideig lehet használni, akár nikotin-túltelítettséget is okozhat, aminek életveszélyes következményei lehetnek. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés