Hirdetés

Durva fordulat: Berlinben letartóztatják Netanjahut?

Nap Híre portré Nap Híre

Mint arról beszámoltunk, Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Az atv.hu most arról ír: ICC döntése világszerte éles vitát váltott ki, az Egyesült Államok például nem tekinti magára nézve mérvadónak a bíróság határozatait, sőt Joe Biden elnök elutasította, hogy bármilyen párhuzamot vonjanak a Hamász és a terrorizmus ellen önvédelmet folytató Izrael között. Más országok, mint az Izrael elleni jogi fellépésben rendkívül aktív Dél-Afrika üdvözölte a döntést.

Különös figyelmet keltett az, hogy Németország is jelezte, miszerint „természetesen betartják a törvényt”, ha kiadásra kerül a nemzetközi elfogatóparancs.

Ha ez megtörténik – ami szakértők szerint hónapokig is elhúzódhat – akkor azt hivatalosan az ICC mind a 127 államában kötelező végrehajtani. A hágai bíróságnak az Európai Unió valamennyi országa az aláírója, így Magyarország is.

Ron Prosor berlini izraeli nagykövet felszólította a német kormányt, hogy utasítsa vissza az ICC döntését, emlékeztetve arra, hogy Németország hivatalosan vállalta Izrael állam biztoságának a védelmét, valamint arra is utalt, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróságot a náci Németország által elkövetett holokauszt bűnei nyomán hozták létre.

Olaf Scholz kancellár szóvivője, Steffen Hebestre azonban egyértelműen jelezte, hogy Netanjahut letartóztatnák Berlinben, ha kiadásra kerül az elfogatóparancs.

„Természetesen. Igen, betartjuk a törvényt” – mondta a szóvivő.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés