Hirdetés

Megszületett a történelmi döntés: mostantól az izraeli ortodox zsidóknak is kötelező a katonai szolgálat

Virág Sára portré Virág Sára

Mérföldkőnek számító kérdésben hozott döntést az Izraeli Legfelsőbb Bíróság: kimondták, hogy mostantól ortodox zsidóknak is kötelező a katonai szolgálat. 

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság legújabb döntése az ortodox zsidók számára is kötelezővé teszi a katonai szolgálatot. Azon vallási iskolák, vagyis jesivák, ahol a fiatal ortodox férfiak tanultak, korábban mentesültek a sorozási kötekezettség alól, az ezt biztosító megállapodás azonban nemrégiben érvényét vesztette. A bíróság most arra kötelezte a kormányt, hogy vonja meg a támogatást az összes olyan vallási iskolától, amelynek a diákjai nem vonulnak be katonának. 

Az izraeli hadsereg gyakran nevezik néphadseregnek is, a teljes lakosságra kiterjedő kötelező sorozás miatt; ez alól csak az ortodox közösség képez kivételt, ez azonban már régóta heves vita tárgya. 

A jelenleg dúló háború pedig arra késztette a döntéshozókat, hogy felülvizsgálják ezt a szabályt, mert az izraeli katonai vezetők folyamatosan létszámhiányra panaszkodnak – írja a BBC. A Legfelsőbb Bíróság jelenlegi döntése nyomán több tízezer fiatal ortodox férfi szembesülhet a sorozással a közeljövőben. 

A CNN azt írja, a döntés még azt is eredményezheti, hogy felbomlik Benjamin Netanjahu kormánykoalíciója. Ez ugyanis két haredi pártra, az Egyesült Tórai Judaizmusra és a Shasra támaszkodik. A probléma az, hogy a vallásos pártok határozottan ellenzik az ortodox zsidó (haredi) közösség tagjainak sorozására irányuló erőfeszítéseket. Az izraeli miniszterelnök hetek óta próbál átverni egy olyan intézkedést a Kneszetben, amely törvényben deklarálná a haredi férfiak mentességét. Yoav Gallant védelmi miniszter emiatt nyilvánosan hangot adott a nemtetszésének. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés