Hirdetés

Drasztikus drágulás: feltornázza az olajárat az izraeli háború

Nap Híre portré Nap Híre

Hordónként több mint 4 dollárral ugrottak meg az olajárak Ázsiában hétfő reggel, miután Gázai-övezetet uraló Hamász terrorszervezet harcosai megtámadták Izraelt.

A Brent nyersolaj ára 4,18 dollárral, azaz 4,94 százalékkal 88,76 dollárra emelkedett hétfő hajnalra, míg az amerikai West Texas Intermediate nyersolaj hordónkénti ára 87,02 dolláron állt, ami 4,23 dollárral, azaz 5,11 százalékkal lett magasabb - írja a Reuters nyomán az Index.

Az olajárak megugrása közvetlen a március óta történt legnagyobb mértékű heti árcsökkenést követte a magas kamatlábak és azoknak a globális keresletre gyakorolt hatásával kapcsolatos aggodalmak miatt. "A növekvő geopolitikai kockázat a Közel-Keleten kihatással van az olajárakra, ezért nagyobb volatilitás várható” – vélekedtek az ANZ Bank elemzői.

"Ahhoz, hogy ez a konfliktus tartós és érdemi hatást gyakoroljon az olajpiacokra, tartósan csökkenteni kell az olajkínálatot vagy a szállítást. Ha a nyugati országok hivatalosan összekapcsolják az iráni hírszerzést a Hamász támadásával, akkor Irán olajellátása és exportja komoly kockázatokkal néz szembe" – mondta Vivek Dhar, a Commonwealth Bank of Australia elemzője.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés