Hirdetés

Ez fájni fog: iszonyatosan megdrágulnak az élelmiszerek Magyarországon

Nap Híre portré Nap Híre

Drasztikus áremelkedés várható az élelmiszereknél a következő időszakban: különösen a kenyér és az alma ára emelkedhet, de a kukorica, a csemegeszőlő és a hal is drágább lehet.

A száraz, aszályos időjárás jelentős károkat okozott idén a magyar termőföldeken, ami az élelmiszerárak drasztikus emelkedéséhez vezethet – nyilatkozta a Pénzcentrumnak Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője. Az előrejelzés szerint a kenyér ára drasztikusan emelkedni fog, mivel a malmok idén csak kevés étkezési minőségű lisztet tudtak őrölni, a megtermelt gabona alig ötöde alkalmas erre - szemlézte a 10perc.hu.

De nem csak a kenyér lesz drágább, az aszály miatt csökkent a kukorica, az alma, a csemegeszőlő és a haltermelés is. A szakértő azt is hozzátette, hogy számos más termény is komoly veszteséget szenvedett el a betakarításkor, ami az árak növekedését eredményezheti. Különösen az alma esetében várható jelentős áremelkedés, mivel az idei almatermés jóval alacsonyabb lesz a vártnál. "Érezhetően kevesebb lesz az idei almatermés a vártnál, a nyári, aszályos időjárás nem kedvezett a gyümölcs érésének, a kevesebb csapadékvízből pedig kisebb, illetve kevesebb számú almát tudtak produkálni a fák.” – fogalmazott Braunmüller Lajos, és rámutatott, hogy Magyarország az alma behozatalára is szorul, mivel a hazai termés nem elegendő a belföldi kereslet kielégítésére.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés