Hirdetés

Rossz hír a pénztárcánknak: borzalmasan drága lesz a magyarok egyik kedvenc gyümölcse

Nap Híre portré Nap Híre

Az extrém magas hőmérséklet miatt az előrejelzések szerint akár harminc százalékkal is drágább lehet idén az alma. 

Az idei extrém hőség miatt sorra dőlnek a melegrekordok, miközben csapadék alig esik. A nem szokványos meleg az ország kétharmadán súlyos vagy nagyfokú aszályt okozott, amin az elmúlt két hétben tapasztalt hőség is csak rontott.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) becslése szerint a szélsőséges időjárás miatt idén az átlagosnál gyengébb termés várható, így 150 ezer tonnával kevesebb almát takaríthatnak be a hazai ültetvényeken, mint tavaly.

Az étkezési minőségű alma mennyisége 90-100 ezer tonna körül alakul majd, míg 220-240 ezer tonna lesz az ipari alma, jóllehet 110 ezer tonnára tehető a hazai étkezésialma-piac és 400 ezer tonna a feldolgozóipari kapacitás. Az aszály és a hőség miatt a gyümölcsök mérete is elmarad a szokásostól, így – főleg az eleve kis gyümölcsű fajtáknál – várhatóan kisebb lesz a méret, amit az étkezésialma-piacnak idén tolerálnia kell – adta hírül az MTI.

A ténylegesen betakarítható mennyiséget a szüreti időszak időjárása még befolyásolhatja. Ennek ellenére az étkezési alma termelői ára várhatóan 25-35 százalékkal nőhet az előrejelzések szerint.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés