Hirdetés

Újabb brutális drágulásra kell számítani a boltokban: változik a kenyér, a zsemle és a kakaós csiga ára

Nap Híre portré Nap Híre

Egy ideje már nem változott a pékáruk ára a boltokban, azonban hamarosan ez változni fog, ugyanis hosszú stagnálást követően hirtelen igen jelentősen, közel 50 százalékkal ugrott meg a lisztnek az ára.

Ez azt jelenti, hogy a kenyér, a zsemle és a különböző pékáruk ára is nagyot nőhet. A Pénzcentrum szerint jönni fog a drágulás a boltokban, és már azt is lehet tudni, hogy mennyivel. "Bár a búza jelenti a legtöbb pékáru alapvető alapanyagát, a termény ára a különféle kenyerek, zsemlék árában mindössze 15-20 százalékot tesz ki, a komplexebb, minőségi pékáru esetében ennél is kisebb ez az arány” – nyilatkozta korábban a lapnak Braunmüller Lajos, az agrarszektor.hu főszerkesztője.

A szakértő hozzátette, hogy a búza, illetve a liszt áránál lényegesen többet számít a sütőipari termékek fogyasztói árában az energia, a szállítás és a munkabér költsége. Azonban a jövőben így is változásokra kell számítani. 

A számítások szerint egy kiló fehér kenyér átlagára 62-82 forintot, míg egy kiló félbarnáé 51-68 forintot emelkedhet. De a kisebb pékáruk esetében is drágulásra kelll számítani: a zsemle ára 5-6 forintot emelkedhet, míg mondjuk a kakaós csiga 18-23 forinttal lesz több. 

Mindez azt jelenti, hogy egy kiló fehér kenyér átlagára 939 - 959 forint, egy kiló félbarnáé 781 – 798 forint, egy darab zsemléé 71 – 72 forint, egy darab kakaós csigáé pedig 265 – 270 forint lenne, amennyiben az egyéb alapanyag- és az energiaárak nem változnának számottevő mértékben.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés