Hirdetés

Jobb, ha felkészül: durva drágulás jöhet a boltokban a vízhiány miatt

Nap Híre portré Nap Híre

Mint azt a naphire.hu is megírta, Pintér Sándor belügyminiszter az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot 2024. május 24-i kezdettel. Erre azért volt szükség, mert az országos aszálytérkép és a meteorológusok szerint is erősen vízhiányos a talaj állapota országszerte. 

Az elmúlt időszakban sorra dőltek meg a havi melegrekordok Európa-szerte, ráadásul a szakemberek idénre még szárazabb nyarat prognosztizálnak. Pintér Sándor belügyminiszter már most elrendelte a tartósan vízhiányos időszakot, ugyanis már most erősen vízhiányos a talaj állapota országszerte. Ez egyben azt is jelenti, hogy az állam elengedi az öntözési díjat a gazdák egy részénél - derül ki az ATV Híradó riportjából. 

Szegedi Lajos paprikát termeszt ezért sokat kell öntöznie, így a mostani a rendelet alapján ingyen jut vízhez. A termelők örülnek ennek is, de jobban örülnének, ha azt az energiadíjat fizenék amennyibe az valójában kerül a piacon. "Nekünk az öntözési költség az energia igényt jelentő költség ami nagyobb összeg illetve azok a berendezésekkel ki tudjuk juttatni a vizet azoknak a költsége ez ez jelent számunkra olyan megterhelést ami ilyen gabona árak mellett nem teszi eredményessé gazdálkodást” - fogalmazott a gazdálkodó.  

A gazdák szerint ha, kevés a víz az mindig áremelést jelent, ami a boltokban azonnal megjelenik vásárláskor. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés