Hirdetés

Újabb háborút akar Donald Trump? Támadásra bátorítja Putyint

Nap Híre portré Nap Híre

Elképesztő dolgot mondott a volt elnök, úgy tűnik, ráuszítaná az oroszokat egyes NATO-tagállamokra.

Donald Trump volt amerikai elnök, jelenlegi republikánus elnökjelölt-aspiráns az utóbbi hetekben újra a figyelem középpontjába került: először néhány seb miatt kellett kínosan magyarázkodnia, hogy nincs nemi betegsége, majd saját közösségi oldalán érdeklődött, hogy vajon tényleg olyan-e, mint Elvis

Ám ez még mind semmi: Trump most egy kampányeseményen arról beszélt, bátorítaná Oroszországot, hogy támadja meg az Egyesült Államok bármelyik NATO-szövetségesét, aki szerinte nem teljesítette pénzügyi kötelezettségeit. 

Beszédében Trump azt állította, hogy egy meg nem nevezett NATO-találkozón egy (szintén meg nem nevezett) államfőnek azt mondta, az USA az ő vezetése alatt nem fog olyan országokat megvédeni, amelyek nem fizetnek eleget.

„Az egyik nagy ország elnöke felállt és azt mondta nekem: »Uram, ha nem fizetünk, és Oroszország megtámad minket, megvéd minket?« Azt kérdeztem: »Nem fizettek, késlekedtek? Nem, akkor nem fogom megvédeni önöket. Sőt, arra bátorítanám őket, hogy tegyenek, amit akarnak. Fizetni kell. Ki kell fizetned a számláidat”

- fogalmazott a Telex szerint.

A NATO-országok 2014-ben, miután Oroszország annektálta az ukrajnai Krím félszigetet, megállapodtak abban, hogy megállítják a hidegháború utáni kiadáscsökkentést, és 2024-re a GDP 2 százalékát védelmi kiadásokra fordítják. Trump már 2016-os kampánya alatt is azzal riogatta a nyugati szövetségeseket, hogy az Egyesült Államok az ő vezetése alatt felhagyhat a NATO-szerződésben vállalt kötelezettségeivel, és csak azon országok védelmére kelhet, amelyek teljesítik a szövetség 2 százalékos célkitűzését.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés