Hirdetés

Drámai bejelentést tett Donald Trump, a választásokról van szó

Garai Kitti portré Garai Kitti

Donald Trump volt elnök kijelentette, hogy nem gondolja, hogy 2028-ban újra indul a választásokon, ha idén vereséget szenved Kamala Harris ellen.

A 78 éves Trump egymás után három országos választáson is a republikánusok jelöltje volt, és az elmúlt nyolc évben nagymértékben át is alakította a pártot - írja a BBC. A minap a Sinclair Media Groupnak adott interjújában arról kérdezték, hogy elképzelhetőnek tart-e egy újabb indulást abban az esetben, ha veszít a demokrata Kamala Harris alelnökkel szemben. "Nem, nem hiszem. Azt hiszem... ennyi lesz. Egyáltalán nem látom ezt "- fogalmazott Trump, hozzátéve: "remélhetőleg nagyon sikeresek leszünk.”

Abban az esetben, ha Donald Trump nyer idén, biztos, hogy 2028-ban már nem indul a választáson, ugyanis az amerikai törvények tiltják, hogy az elnökök két ciklusnál többet töltsenek be.

Donald Trump kijelentése egyébként azért is különös, mert a múltban ritkán ismerte el a választás elvesztésének lehetőségét, gyakrabban tüzelte fel támogatóit beszédekkel és a közösségi médiában közzétett bejegyzésekkel, amelyekben a választásokon való győzelmét ígérte. Négy napon belül azonban ez már a második alkalom volt, hogy megemlítette a vereség esélyét. 

Először az Izraeli-Amerikai Tanács csütörtöki rendezvényén vetette fel a vereséget, és azt sugallta, hogy egy ilyen vereség részben a zsidó szavazók hibája lenne. "Tudják, mi a fene történik, ha nem nyerek a választáson? És a zsidó embereknek nagyon sok közül lenne hozzá, ha ez megtörténne, mert 40%-os támogatottság mellett ez azt jelenti, hogy az emberek 60%-a az ellenségre szavaz." 

A megjegyzéseket Harris kampánycsapata, valamint a pártonkívüli Amerikai Zsidó Bizottság és a Rágalmazásellenes Liga is elítélte.

Trump esetleges vereségre utaló kijelentései tükrözhetik, hogy a Demokrata Párt kilátásai hogyan változtak meg, mióta Harris lett a jelöltjük, miután Joe Biden elnök úgy döntött, hogy kilép a versenyből.

Kampánya augusztusban több mint 190 millió dollárt gyűjtött össze, szemben a Trump-kampány és a hozzá kapcsolódó szervezetek 130 millió dollárjával.

A BBC által követett országos közvélemény-kutatási átlagok szerint Harris megelőzi Trumpot, és a CBS vasárnap közzétett felmérése szerint országos szinten 52%-os a támogatottsága.

Az Egyesült Államok kulcsfontosságú államaiban, amelyek döntőnek tűnnek a végeredmény szempontjából, Harris szűkebb, 51-49%-os előnnyel vezet. 

Az NBC vasárnap közzétett másik felmérése szerint Harris öt százalékpontos előnnyel vezet Trump előtt az Egyesült Államokban. A felmérésből az is kiderült, hogy a regisztrált szavazók 48 százaléka látja őt pozitívan, szemben a júliusi 32 százalékkal - ez a legnagyobb ugrás azóta, hogy az egykori elnök, George W. Bush támogatottsága a 2001. szeptember 11-i merényletek után megugrott.

Más felmérésekhez hasonlóan azonban az NBC felmérése is azt mutatta, hogy Trump egyértelmű előnyben van a választók körében a választás néhány legfontosabb kérdésében, köztük a gazdaság, a megélhetési költségek és a bevándorlás terén.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés