Hirdetés

Donald Trump már a polgárháború kitörésére készül?

Virág Sára portré Virág Sára

Donald Trump legújabb javaslata szerint még a hadsereget is bevetné az elnökválasztás napján, hogy ők biztosítsák a szavazás rendjét. Ez a lépés azonban példa nélküli beavatkozás lenne az amerikai demokráciába. 

Donald Trump vasárnap Maria Bartiromónak adott interjút, amelyben többek között arról kérdezték, számít-e bármiféle káoszra vagy rendbontásra az elnökválasztás napján. Trump erre úgy felelt, hogy ha szükséges, akkor a hadsereget is be lehetne vetni a "radikális, őrült" demokrata szavazók kordában tartására. "Az elfajuló helyzetet akár a Nemzeti Gárda, akár a katonaság nagyon könnyen meg tudja oldani, ha szükséges" – jelentette ki Trump. 

Amikor Bartiromo megkérdezte, hogy miféle káoszra számít a választás napján, az egykori elnök úgy válaszolt: "nem az az oldal fog zavart okozni, amelyik Trumpra szavaz". Majd hozzátette, hogy a problémát nem is az a rengeteg ember fogja okozni, akik beözönlöttek az országba (itt az elmúlt években érkező 25 millió illegális bevándorlóra gondolt – a szerk.), bár a "nagy egészet tekintve ők pusztítják az országot". Trump szerint azonban az ellenség a falakon belül keresendő. 

A választás napján bevetni a hadsereget példátlan beavatkozás lenne a demokrácia folyamatába, habár Thomas Jefferson elnöksége alatt elfogadott 1807-es felkelési törvény felhatalmazást biztosít az elnöknek, hogy felkelés vagy zavargás idején bevethesse a katonaságot – írja a Politico. Trump korábban már megpedzegette, hogy él e törvény adta jogával, amikor hatalmas zavargások törtek ki George Floyd halála után, de akkor végül nem tette meg. Kamala Harris kampánya szinte azonnal reagált az elhangzottakra: 

"Donald Trump úgy gondolja, hogy a saját honfitársai rosszabbak, mint a külföldi ellenségek, sőt, egyenesen a hadsereget vetné be ellenük" – jelentette ki Ian Sams kampányszóvivő. "Donald Trump kijelentette, hogy a hivatalba lépésének első napján bevezeti a diktatúrát, példátlan, ellenőrizhetetlen hatalmas biztosítva magának, ez pedig minden olyan amerikait nagyon aggaszt, akit egy kicsit is érdekel a szabadsága" – tette hozzá. Trump Joe Biden azon megjegyzésére, hogy az "átmenet nem lesz könnyű", úgy felelt, hogy erről nem tud nyilatkozni, majd megismételte, hogy a belső ellenség sokkal veszélyesebb az országra nézve, mint a külső. 

"A belső ellenség sokkal veszélyesebb az olyan országoknál, mint Oroszország vagy Kína, mert ha van egy jó elnök, ő könnyedén kordában tudja tartani őket. A hazai őrülteket azonban nehezebb kezelni" – vélekedett Trump. Az egykori elnök arról is beszélt, hogy ha megválasztják, Elon Muskot bízza meg a költségek csökkentésével. A közelgő választásokkal kapcsolatban pedig úgy nyilatkozott, hogy bízik a közvélemény-kutatásokban és a billegő államokban. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés