Hirdetés

Mérföldkőnek számító döntés: tovább halasztódnak a Donald Trump elleni perek Washingtonban

Nap Híre portré Nap Híre

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság hétfőn döntött a volt amerikai elnök ügyében kapcsolatban és kimondta, hogy Trump jogosult bizonyos fokú mentességre a szövetségi büntetőeljárás alól a hivatali ideje alatt tett hivatalos intézkedései miatt. Ez pedig egyet jelent azzal, hogy tovább késleltetheti a washingtoni büntetőperének kezdetét.

"Arra a következtetésre jutottunk, hogy a hatalmi ágak szétválasztására épülő alkotmányos struktúránk értelmében az elnöki hatalom természete megköveteli, hogy a volt elnök bizonyos fokú mentességet élvezzen a büntetőjogi felelősségre vonás alól a hivatali ideje alatt elkövetett hivatalos cselekmények miatt. Legalábbis az elnök alapvető alkotmányos hatáskörének gyakorlása tekintetében ennek a mentességnek abszolútnak kell lennie. Ami a többi hivatalos cselekedetét illeti, őt is megilleti a mentelmi jog"

- közölte az üggyel kapcsolatban John Roberts főbíró, amit a Világgazdaság idézett. Roberts hozzátette, hogy az eljárás jelenlegi szakaszában nem kell ebben az ügyben arról dönteniük, hogy ennek a mentességnek abszolútnak kell-e lennie, vagy ehelyett elegendő-e a vélelmezett mentesség.

A portál kiemelte, hogy a bíróság politikai vonalak mentén, 6:3 arányban döntött, és a határozatuk meghatározza a Jack Smith különleges ügyész által indított, nagy horderejű büntetőügy sorsát.

Trumpot négyrendbeli vádiratban azzal vádolják, hogy törvénytelenül összeesküvést szőtt, hogy megfordítsa a 2020-as elnökválasztáson Joe Biden elnökkel szemben elszenvedett vereségét.

A washingtoni szövetségi bíróságon folyó per egyelőre szünetel, Trump azzal érvel, hogy az elnöki tisztsége idején elkövetett hivatalos cselekményei miatt mentességet élvez a büntetőeljárás alól. Kiderült az is, hogy ez a beavatkozás további hónapokig tartó késedelmet garantál, mivel a testület visszautalta az ügyet alsóbb szintre. Ezért pedig kétséges, hogy bármelyik tárgyalás is elkezdődik a november 5-i választások előtt.

Trump nagy győzelemnek, az alkotmány és a demokrácia sikerének minősítette a döntés a közösségi oldalán.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés