Hirdetés

Donald Trumpnál betelt a pohár, háborog a Cannes-ban bemutatott életrajzi filmje miatt

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Hétfő este a Cannes-i Filmfesztiválon mutatták be a Donald Trumpról szóló új életrajzi filmet, amely eddig többnyire jó kritikákat kapott, azonban a volt amerikai elnöknek nem igazán tetszett, így jogi lépéseket fontolgat az alkotás miatt.

A The Apprentice címet viselő életrajzi film Trump eredettörténetét követi nyomon, aki az 1970-es és 80-as évek New Yorkjában ambiciózus fiatal ingatlanfejlesztő volt - adta hírül a BBC.

Trump szóvivője, "szemétnek", "színtiszta kitalációnak" és "a hollywoodi elit választási beavatkozásának" nevezte a bemutatott filmet, amelyben egy olyan jelenet is látható, amelyben a volt elnök szexuálisan zaklatja az első feleségét, Ivanát. 

A film egyébként azzal a felirattal kezdődik, hogy "számos esemény kitaláció".

A filmet akkor mutatták be, amikor Trump csempészpénzekkel kapcsolatos pere New Yorkban folytatódik, miközben a novemberi újabb elnökválasztásra készül.

Ezt kell tudni a The Apperentice-ről

Hivatkozás másolása

A film címe arra a tévésorozatra utal, amit Trump 2004-től kezdve több mint egy évtizeden át vezetett. A film azonban több évtizeddel a sorozat előtt játszodik, amikor Trump ingatlanfejlesztőként kezdett nevet szerezni magának.

A volt elnököt Sebastian Stan alakítja, aki a Pam és Tommy című sorozatban és több Marvel-filmben is feltűnt, mint a Tél Katonája. Az Utódlás sztárja, Jeremy Strong játssza kegyetlen mentorát és ügyvédjét, Roy Cohnt.

Az AFP hírügynökség szerint a film "kíméletlen, de árnyalt portrét fest a volt amerikai elnökről".

A film, amelyben állítólag több intim és személyes témakör is szerepel, egy önfejű, de naiv, a társadalmi ranglétrán emelkedni kezdő szimpatikus férfi ábrázolásával indul. A film előrehaladtával azonban Trump "tisztességének erodálódását mutatja be, ahogy megtanulja az üzletkötés és a hatalom sötét művészetét".

Ali Abbasi iráni-dán rendező számos brutális eseményt elképzelt, amelyek zárt ajtók mögött történhettek. Az egyik megrázó jelenetben Trump szexuálisan zaklatja első feleségét, Ivanát.

A valóságban zajló válóperük során Ivana azzal vádolta meg Trumpot, hogy megerőszakolta őt, bár később visszavonta a vádat. A nő 2022-ben halt meg.

A Vanity Fairnek nyilatkozva a premier előtt Abbasi azt mondta, hogy a cél az volt, hogy "egy történelmi film punk rock verzióját készítsék el... [nem pedig az, hogy] túlságosan analitikusan foglalkozzanak a részletekkel, és azzal, hogy mi a helyes és mi a helytelen".

A filmet nyolcperces álló ovációval fogadták a cannes-i fesztiválon, ahol az ilyen reakciók gyakoriak.

Mit mondott Trump a filmről?

Hivatkozás másolása

Trump kampányának kommunikációs igazgatója, Steven Cheung azt mondta, hogy jogi lépéseket fognak tenni a film "nyilvánvalóan hamis állításai ellen".

"Ez a szemét színtiszta kitaláció, amely szenzációhajhász hazugságokat állít, amelyeket már régen megcáfoltak"

- tette hozzá egy nyilatkozatban. "Ez a hollywoodi elit választási beavatkozása, akik tudják, hogy Trump elnök újra elfoglalja majd a Fehér Házat, és legyőzi az általuk választott jelöltet, mert semmi sem vált be, amit eddig tettek".

Erre reagálva Abbasi Cannes-ban újságíróknak azt mondta: "Donald csapata várjon, amíg megnézi a filmet, mielőtt beperel minket". "Szerintem nem kellene azt gondolnia, hogy ez a film nem tetszene neki. [Ha megnézné] szerintem meglepődne" - tette hozzá a rendező.

A The Apprentice hétfői premierjére a francia filmfesztiválon akkor került sor, amikor Trump Manhattanben éppen egy bírósági tárgyaláson vett részt. A bíróságon továbbra is tagadja, hogy üzleti feljegyzéseket hamisított volna, hogy eltitkolja a Stormy Daniels pornósztárnak történt kifizetést és minden vele történt szexuális kapcsolatot.

"Ez nem bérgyilkosság"

Hivatkozás másolása

"Ez az a Donald Trump-film, amiről nem is tudta, hogy szükség van rá: tele van érzelmekkel, mégis kíméletlen az elemzésben" - írta négycsillagos kritikájában Kevin Maher a Times-tól.

Pete Hammond, a Deadline munkatársa "okos, éles és meglepő eredettörténetként" jellemezte a filmet. "Ez nem egy Trumpra irányuló bérgyilkosság" - mondta. "Egy kissé céltudatos, de esetlen embert mutat be, aki egy keményen szerető apa elismerésére törekszik, bizonytalan, de elszántan törekszik a sikerre, és néha még furcsán bájos is".

Strong alakítása "nagyszerű" a Telegraph Robbie Collin által jegyzett kritikája szerint, "de Stan megközelítése túl érzékenynek tűnik".

A főszereplőt viszont dicsérte a Variety munkatársa, Owen Gleiberman. "Stan alakítása egy csoda" - írta. "Jó elkapta Trump nehézkes stréber testbeszédét, az impozáns járást a mereven oldalra tartott kezekkel, és ugyanennyire eltalálta az arckifejezést is".

Peter Bradshaw, a The Guardian munkatársa kevésbé volt elragadtatva, két csillagot adott a filmnek, és így kommentálta: "A The Apprentice aggasztó módon visszavisz minket a régi Donaldhoz, a tréfás Donaldhoz... a vicchez, amely már több mint vicces. Tompának és lényegtelennek tűnik."

A Hollywood Reporter David Rooney-ja a közönség reakcióit előrevetítve azt mondta: "A liberálisok egy gyomorforgató, szörnyeteggé váló beszámolót fognak látni benne, míg a MAGA-hívők (a Make America Great Again, vagyis Trump mozgalmának támogatói - szerk.) elképzelhető, hogy félreértik, mint az emberük támogatását, aki a gyilkos ösztönt tette a védjegyévé".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés